9
Srp

Vyrazte na Czech Masters, podpoříte své zdraví!

Sledovat golfové turnaje na vlastní oči je zdraví prospěšné. Poukazuje na to nová studie Univerzity v Edinburghu vypracovaná s projektem Golf&Health. Pro tuzemské fanoušky z toho vyplývá jediné: zúčastnit se na přelomu srpna a září D+D REAL Czech Masters na Albatrossu.

Vrcholný turnaj na českém území nabízí svým návštěvníkům přesně to, co autoři studie doporučují. Výzkum v oblasti zdravotního přínosu návštěvy turnaje ukázal, že ti, kteří se účastní golfových akcí, získají výhody podobné samotnému hraní.

Studie byla zveřejněna před ženským British Open v Kingbarns Golf Links ve Skotsku. Je první svého druhu, která sleduje fyzickou aktivitu diváků při sledování golfu.

Z 339 sledovaných diváků se se jich 82,9 dostalo na doporučenou denní dávku kroků. Průměrně jich ušli během jednoho kola na turnaji 11 589.

Kromě samotné fyzické aktivity divákům prospívá i pobyt v zeleni na čerstvém vzduchu, setkání s přáteli a rodinou, i sledování svých oblíbených sportovců na vlastní oči.

Sledovaní diváci také odpovídali na otázky ohledně převažující motivace k návštěvě golfových turnajů. Zdali je to fyzická aktivita, pobyt na čerstvém vzduchu, být součástí atmosféry turnaje, či možnost vidět hráče na vlastní oči.

60 % z nich mimo jiné uvedlo, že jsou po návštěvě turnaje fyzicky aktivnější. Tyto a další zdravotní benefity mají význam pro promotéry ve smyslu zapojení fanoušků, místních komunit, sponzorů, i zdravotních organizací do turnajů.

Vědecký pracovník a jeden z autorů výzkumu z Univerzity v Edinburghu Dr. Andrew Murray doporučuje organizátorům, aby zdůrazňovali fanouškům fyzický přínos návštěvy golfových klání.

„Chůze je jednou z nejlepších věcí, kterou můžete pro své zdraví udělat. Prodlužuje život, prokazatelně zlepšuje zdraví i spokojenost. To vše mohou diváci získat, pokud sledují turnaje z bezprostřední blízkosti,“ uvedl Murray.

„Kromě toho tímto způsobem získají širší povědomí o golfu a začnou se více zajímat o sport,“ dodal autor studie.

Zajímavý vzhledem ke zdraví populace je také poznatek, kdo nejvíce golf sleduje a provozuje. Tato aktivita pomáhá v USA, Evropě i Asii zlepšovat a udržovat zdraví především lidem středního a vyššího věku. Tedy přesné té části populace, která trpí vůči mladší a dětské generaci nedostatkem pohybu.