19
Srp

2. kolo: Cutem na Albatrossu prošli tři Češi, padl rekord hřiště

Až sedmička českých golfistů byla ve hře o cut v osmém ročníku D+D REAL Czech Masters, ale do víkendových kol nakonec proklouzli pouze tři. Nejlépe je na tom v polovině turnaje amatér David Tomi (-4, T35). Cutem prošli i Aleš Kořínek (-3, T48) a další amatér Matěj Bača (-2, T60). Nový rekord hřiště 63 ran „nastřílel“ Malajsijec Gavin Green a díky tomu se skóre -14 dostal do vedení.

Jako první měl v pátek cut v kapse teprve 17letý amatér Tomi, který byl po čtvrtku tři rány pod parem a své celkové skóre v pátek vylepšil ještě o ránu. Nejprve sice ránu ztratil, když zahrál bogey na čtyřce, na následujících třech sudých jamkách se ale uklidnil třemi berdíky (6, 8, 10).

„Dneska to ode mě byl opravdu hodně trpělivý golf. Snažil jsem se nedělat chyby a čekal jsem na šance. Na rozdíl od prvního kola jsem hrál dneska mnohem víc na jistotu,“ zhodnotil Tomi své druhé kolo.

Ve flightu před Tomim šel jeho reprezentační kolega, takže také amatér Matěj Bača. Ten po prvním kole za 71 ran musel zahrát minimálně ránu pod par i v tom druhém, což se mu díky birdie na závěrečné osmnáctce povedlo. Přesto musel až do večera trnout, zda jeho celkové dvě pod par budou stačit. A přestože se v jednu chvíli hranice cutu posunula na mínus tři, nakonec to klaplo.

„Spokojenost je velká. Dneska můžu litovat jediné chyby na pětiparu, kde jsem zahrál zbytečné double bogey. Dva chipy a ještě k tomu trojputt. Naštěstí to vyvážila tři birdie,“ usmíval se Bača, který se v pátek v úvodu potýkal s nejistotou při prvních ranách.

„Dneska jsem se trápil z týčka. Na první devítce jsem trefil fairway poprvé až na deváté jamce, zatímco včera jsem trefil dvanáct ze čtrnácti fairwayí. Dneska mě zachraňovaly rány do greeny, které jsem trefil i z těch pozic, ve kterých jsem byl. To bylo fajn,“ dodal Bača.

Nejlépe rozehrané to měl po prvním kole z českých hráčů Aleš Kořínek. A ještě po čtrnácti čistých jamkách byl díky dvěma birdie (3, 13) na mínus šesti a atakoval top 10. Místo klidného dohrání kola ale moc nescházelo, aby na závěrečné jamce přišel o cut.

Nejprve zahrál bogey na 15 a 17 a na závěrečné 18 trefil první ranou vodu po pravé straně. Po smolném dropu skončil třetí ranou v greenovém bunkeru, ze kterého však up and downem zachránil alespoň bogey, když proměnil putt z metru a půl. A mohl si konečně oddechnout.

„Člověk si říká, že je šest pod par, hraje dobře, ale jakákoliv chyba může všechno změnit. Na osmnáctce to dopadlo ještě dobře. Mohlo z toho být cokoliv. Jako včera na mojí první jamce, kterou byla desítka. Mohlo z toho být cokoliv, takže bogey bylo zlaté,“ kroutil Kořínek hlavou před novináři.

„Udělal jsem tři chyby jako školák a byl jsem za to potrestaný. Naštěstí jsem měl nahráno a dopadlo to, jak to dopadlo. Příště se toho ale musím vyvarovat,“ zhodnotil své vystoupení po dvou kolech Kořínek.

Žádný další Čech cutem neprošel, i když trojice Filip Mrůzek, Šimon Zach a Michal Pospíšil byla opravdu blízko. Všem třem chyběla shodně jediná rána… Dvě rány od cutu skončil po dvou kolech v paru Gordan Brixi.

Na špici leaderboardu se prostřílel díky kolu za 63 ran Malajsijec Gavin Green. Ten využil především oba pětipary na úvod devítek, na kterých zahrál pokaždé eagle. Přidal k tomu ještě pět birdie (11, 12, 14, 8, 9) a rekordní výsledek hřiště v podobě 63 ran, tedy mínus devět, byl na světě.

Green se díky tomu posunul na celkové skóre -14 a do třetí rundy půjde s náskokem tří ran před trojicí nejbližších pronásledovatelů, v níž jsou Angličan Richard Mansell, Němec Marcel Schneider a také dvojnásobný vítěz Czech Masters Belgičan Thomas Pieters, který je tak stále ve hře o hattrick.

O víkendu nebude na Albatrossu chybět ani největší hvězda turnaje Ian Poulter. Ve druhém kole zahrál jednu ránu pod par a s celkovým skóre -3 dělí 48. příčku. Od lídra turnaje ho dělí propastných jedenáct ran.

Pro další z hvězd už turnaj skončil. Španěl Rafa Cabrera Bello při své premiéře na Czech Masters neprošel cutem. Ve druhém kole se sice zlepšil, zahrál dvě rány pod par, ale celkově skončil v paru, a to bylo na postup málo.

Víkendová kola Czech Masters můžete sledovat nejen přímo na Albatrossu, ale také na stanice Golf Channel. Přímý přenos ze sobotního třetího startuje už ve 12:30.

Průběžné pořadí turnaje naleznete zde.