10
Bře

Westwood, Daly, Donaldson – hvězdy letošního D+D REAL Czech Masters

Třetí ročník D+D REAL Czech Masters se uskuteční od 18. do 21. srpna opět v Albatross Golf Resortu u Prahy. Prvními potvrzenými hvězdami jsou Lee Westwood, John Daly a Jamie Donaldson.

„Turnaj se za necelé tři roky rozvíjí bleskovým tempem. Přispívá k tomu kladné hodnocení European Tour, rostoucí zájem diváků a obchodních partnerů. Letošní startovní pole bude nejsilnější, jaké kdy v Česku bylo,“ říká Petr Dědek, majitel promotérské společnosti RELMOST.

Angličan Lee Westwood je bývalou světovou jedničkou. V roce 2010 sesadil z trůnu Tigera Woodse. Westwood vyhrál celkem 42 světových titulů. Je tradiční oporou rydercupového týmu Evropy – 9 účastí proměnil v 7 vítězství. V Česku hrál na turnajích European Tour třikrát v dobách začátku své profesionální kariéry. V letech 1995 –1997 startoval dvakrát v Mariánských Lázních a jednou na Karlštejně. Na Česko má velmi dobré vzpomínky. Vždycky tady skončil v první desítce.

 

Američan John Daly oslaví v dubnu padesátku. Pořád patří mezi hráče, kteří přitahují po celém světě velkou pozornost diváků. Vyhrál dva major turnaje. V roce 1991 získal titul na PGA Championship a v roce 1995 vyhrál britské The Open. Proslavily ho nejen golfové úspěchy, ale take pestrý životní příběh. Kromě golfu má i další aktivity. Vlastní značku oblečení, vína, zpívá a píše písničky. Vydal dvě desky. 

Velšan Jamie Donaldson byl prvním vítězem D+D REAL Czech Masters v roce 2014, díky tomu se kvalifikoval do rydercupového týmu Evropy. Duel proti Americe rozhodl právě Donaldson.

„To jsou potvrzení hráči. Máme samozřejmě zájem o další známé golfisty, se kterými jednáme. Chystá se k nám přijet znovu Peter Hanson, po dvou letech Paul Lawrie a Stephen Gallacher, jednáme se Španělem Quirosem, přislíbil nám účast Švéd Robert Karlsson a ptal se taky Andy Sullivan, který u nás bude pravděpodobně bojovat o účast na Ryder Cupu,“ dodává Petr Dědek.

Turnaj získal významné obchodní partnery. Novým generálním partnerem s tříletou smlouvou je Raiffeisenbank. „Jsem velmi rád, že se Raiffeisenbank jako dlouholetý podporovatel golfu v České republice stala generálním partnerem D+D REAL Czech Masters. Jde o logické vyústění naší snahy o vzestup a popularizaci tohoto ušlechtilého sportu, jehož vlajkovou lodí je právě tento turnaj. Současně intenzivně vnímáme benefity golfu nejen na poli sportovním a společenském, ale také ekonomickém. Jedná se o sport, který se nezanedbatelně podílí na cestovním ruchu, z nějž plynou zajímavé příjmy pro českou ekonomiku, jak v soukromém, tak státním sektoru. Takovou jedinečnou kombinaci atraktivního sportu, příjemné volnočasové aktivity i ekonomického potenciálu je dobré i nadále rozvíjet,“ říká Igor Vida, generální ředitel a předseda představenstva Raiffeisenbank a.s.

Novým Official Car partnerem se stala ŠKODA AUTO. „Ve ŠKODA AUTO ČR jsme nadšeni tím, že se můžeme připojit k tomuto prestižnímu turnaji a prezentovat na něm jak značku ŠKODA, tak naše vozy. Golf je sportem nejen pro špičkové profesionály, ale stále více oslovuje i širokou veřejnost a mnohdy se mu věnují celé rodiny. V tomto vidíme logické propojení se zaměřením a aktivitami značky ŠKODA,“ říká Michal Pres, vedoucí marketingu ŠKODA AUTO Česká republika.

Nový víceletý kontrakt podepsal Plzeňský Prazdroj. „Pilsner Urquell, oficiální pivo českého golfu, bude i letos hrdým partnerem D+D REAL Czech Masters, nejvýznamnější golfové události v České republice. Jsme přesvědčeni, že dále poroste kvalita i význam turnaje, který je vynikající příležitostí představit to nejlepší, co Česká republika nabízí – nádhernou zemi, skvělý golf a originální plzeňský ležák,“ říká marketingový ředitel Plzeňského Prazdroje Grant McKenzie, který pochází ze Skotska a je sám vášnivým golfistou.

Přímé přenosy odvysílá televizní stanice Fanda, člen skupiny Nova. „Bude to nejrozsáhlejší živé vysílání v historii turnaje D+D REAL Czech Masters. Fanda odvysílá v přímých přenosech celkem 18,5 hodiny plus záznamy na stanicích Nova Sport 1 a 2,“ říká Pavel Poulíček, marketingový ředitel Relmostu.

Novinkou je bezplatný vstup všech registrovaných hráčů České golfové federace. Při vstupu stačí prokázat se kartou ČGF. Vstup zdarma je také pro děti do 15 let, seniory nad 65 let a držitele průkazu ZTP.

„Česká golfová federace si velmi váží stále se prohlubující spolupráce s úspěšným promotérem turnaje D+D REAL Czech Masters na Albatrossu,“ říká sportovní ředitel ČGF Luboš Klikar. „Jsme rádi, že vloni nominovaný amatér Vítek Novák prošel cutem a že společně s profesionálem Filipem Mrůzkem přiměli české diváky k fandění i ve finálových kolech turnaje European Tour. Dohoda ČGF a promotéra, že vstup na turnaj budou mít letos v srpnu zdarma všichni v Čechách registrovaní golfisté, je zcela mimořádná i v evropském kontextu. Věříme, že díky tomuto kroku loňská návštěva bezmála 20 tisíc fanoušků bude letos téměř dvojnásobná!“

Turnaj D+D REAL Czech Masters má svůj velký sportovní a společenský význam, ale je také ekonomicky přínosný pro Českou republiku. „Společnost KPMG Česká republika zpracovala podrobnou analýzu ekonomických vlivů turnaje, ze které vyplývá, že loňský ročník přinesl do státního rozpočtu více než 29 milionů Kč. Z toho tzv. nenahraditelných přínosů je 19,5 milionu. Jde o příjmy státního rozpočtu, které vygenerovali hlavně zahraniční návštěvníci a týmy, a které by jinak český stát nevydělal,“ vysvětluje Petr Dědek.

Hřiště Albatross Golf Resort prošlo v zimě nejzásadnějšími proměnami od jeho otevření. Jejich společným jmenovatelem je voda. „Kromě nového retenčního jezera, které vyrostlo za greenem 13. jamky, jsme vybudovali tři nové vodní překážky. První na jamce číslo 1, druhou na jamce 10 a tu poslední na jamce 12. Všechna tři jezera jsou ve hře, zejména na 1. a 12. jamce, kde jsou v těsné blízkosti greenu. Jezera jsou navzájem propojena potoky, které přetínají ferveje na 1. a 12. jamce,“ popisuje Stanislav Lisner, generální manažer Albatross Golf Resortu.

Další novinkou je zařazení Albatross Golf Resortu mezi European Tour Destinations. Jde o skupinu prvotřídních hřišť celého světa s mimořádnou kvalitou. Albatross se ocitl ve společnosti takových hřišť jako je Jumeirah v Dubaji, Le Golf National u Paříže, kde se bude konat v roce 2018 Ryder Cup nebo London Golf Club, což je jeden z nejprestižnějších golfových klubů v Británii.

Turnajová vesnička se promění v zábavní zónu pro celé rodiny. Dojde k rozšíření interaktivních zón díky společnostem Raiffeisenbank a ŠKODA AUTO ČR. Proměnou projde 16. jamka.

„Zkrátíme jí v průměru na 140 metrů, bude se hrát z modrých odpališť. Chceme, aby v kotli okolo greenu bylo co nejvíce diváků. Vytvoříme nový průchod vesničkou právě na 16. jamku, mezi 16. a 17. jamkou vyroste občerstvovací stánek. Vše pro maximální komfort diváků,” vysvětluje Pavel Poulíček.

Na 18. jamce znovu vyroste obří VIP hospitality, které bude o patnáct metrů delší než loni. V přízemí bude nově terasa pro sledování hry. Nová tribuna pro diváky vyroste na jedničce. Plánujeme golfové kliniky – jednu společnou hodinovou včetně autogramiády budou mít Lee Westwood a Jamie Donaldson. Novinkou budou u vchodu navigátoři Golf Digest, kteří diváky zasvětí do toho, co je kde právě nejzajímavější, koho kde uvidí apod. V plánu je jedna unikátní technická novinka v Česku. Rádio s live komentářem dění na hřišti. Na 4 dny vznikne lokální rozhlasová stanice.

Součástí aktivit Relmostu jsou také dva Challenge Tour turnaje. Letos slaví páté výročí D+D REAL Czech Challenge. Znovu se hraje v resortu Kunětická Hora od 26. do 29. května. Hrací kartu dostane zhruba 15 až 16 českých golfistů. Prize money se zvyšuje na 175 tisíc Euro.

Na Slovensku se bude hrát třetí ročník D+D REAL Slovakia Challenge, opět v Penati Golf Resortu. A to od 7. do 10. července. I tady se zvýšilo prize money o 5 tisíc Euro na 170 tisíc. Šanci dostane přibližně desítka českých hráčů.

Před novou sezónou jsou také hráči RELMOST ProGolfTeamu. Tvoří ho Lukáš Tintěra, Aleš Kořínek, mezi profesionály je nově Petr Dědek junior, dále Dan Suchan a nově slovenský talent Ján Friesz – to jsou hráči, které čeká plný program, to znamená 7+1 turnaj na Challenge Tour a pozvánky na European Tour. Adam Rajmont plánuje zatím hrát jen českou a slovenskou challenge.

Další oficiální tisková konference k D+D REAL Czech Masters proběhne v úterý 16. srpna v hotelu InterContinental Prague za účasti hlavních hvězd turnaje.