17
Srp

2. kolo: Matuše zradil adrenalin, víkend bude bez Čechů. V čele je Molinari

Jak postupně pohasínaly všechny české naděje z dopoledních flightů, upínaly se ty poslední směrem k Matušovi. Ten začal své druhé kolo pět minut před jednou hodinou odpolední se skóre -1, které bylo v tu chvíli ránu pod hranicí cutu.

Nad ní se Matuš dostal velmi rychle po úvodních berdících na jedničce a dvojce. Skvělý začátek, zvlášť když na pětce zahrál další birdie. Pak ale přišla první dvě zaváhání, na sedmičce a osmičce zahrál Matuš dvě bogey. Reagoval na ně ale již čtvrtým birdie kola, které bylo v tu chvíli velmi důležité.

Cut se totiž posunul už na skóre -3, na kterém byl po první devítce i Matuš. Ten obešel následujících šest jamek v paru, než přišel na odpaliště šestnáctky.

„Asi jsem byl hodně nabitý energii a hůl, kterou mám přesně na tu metráž, jsem přestřelil o 15 metrů,“ vysvětloval Matuš, proč poslal svůj míček do vody za greenem.

„Tuhle hůl mám na 135 metrů a tady jsem s ní hrál na 140. I když jsem věděl, že už je tepleji a ta rána poletí, tak letěla prostě strašně daleko,“ řekl Matuš ke klíčovému momentu turnaje, který skončil dabláčem.

„Je z toho minutý cut, ale nehrál jsem vůbec špatně. Jen mě v konci chytnul adrenalin a přestřeloval jsem vzdálenosti. S tím, že netrefím poslední čtyři greeny, se prostě nedá útočit na lepší skóre,“ uvedl Matuš, který v pátek zahrál nakonec 73 ran. Na sedmnáctce ještě par zachránil, ale na osmnáctce končil ještě jedním bogey, které stanovilo jeho celkové skóre v turnaji na par.

„Ale moc rád jsem si tady zahrál. Tenhle turnaj byl velký bonus a lidi byli neuvěřitelní. Jsem překvapený, kolik jich letos přišlo a hrozně moc jim za to děkuju,“ klaněl se Matuš divácké podpoře, kvůli které pořadatelé navýšili přepravní kapacity a o víkendu vypraví zdarma ze Zličína speciální autobusy.

Matuš tak přišel v závěru nejen o cut, ale i o pozici nejlepšího českého hráče turnaje. Tím zůstal amatér Jakub Bareš, který v dopoledním flightu také bojoval o cut, ale nakonec za ním o dvě rány se skóre -1 zaostal. Jako jediný z domácích hráčů však zahrál pod par.

„Mrzí mě to. Dneska nepadaly putty, bylo to spíš o záchranách a nevyužíval jsem šance. Jsem spokojený, že jsem skončil pod parem s výsledkem mínus jedna, ale dneska spokojený nejsem,“ hodnotil Bareš

Další hráči kromě Matuše, kteří v turnaji nespadli do plusových čísel, byli Aleš Kořínek a Michal Pospíšil a také slovenský amatér Pavol Mach. Se skóre plus jedna pak dohráli Filip Mrůzek a Jan Cafourek.

A také Lee Westwood, který je jednou z velkých hvězd, které na Czech Masters neprošly cutem. Tou další je Ernie Els, který skončil ještě o ránu za Westwoodem. Dohrál také nejvýše postavený hráč světového žebříčku v turnaji Eddie Pepperell, který skončil v paru.

Spousta hvězd však bude bavit fanoušky i o víkendu. Ve vedení je bratr loňského vítěze The Open Edoardo Molinari, který zahrál dvě skvělá kola za 66 ran. Dvě rány na něj ztrácí druhý Thomas Pieters, vítěz Czech Masters z roku 2015. O další ránu zpět je Robert Karlsson na děleném třetím místě. Obhájce vítězství Andrea Pavan je v polovině turnaje se ztrátou čtyř ran na vedení dělený sedmý. O další ránu zpět další hráč TOP 50 světového žebříčku Bernd Wiesberger.

A v neposlední řadě fanoušci s vypadnutím Else a Westwooda nepřišli o světové legendy. V turnaji zůstávají Padraig Harrington i Thomas Bjorn, oba prošli cutem přesně na ránu a do víkendu půjdou se skóre -3 z děleného 51. místa.

Průběžné pořadí turnaje naleznete zde.