25
Srp

Czech Masters v roce 2021 bude, už máme termín, vzkazuje Petr Dědek

Kdyby nepřišla pandemie koronaviru COVID-19, užívali by si čeští golfoví fanoušci v tomto týdnu na Albatrossu vrchol české golfové sezony. Sedmý ročník D+D REAL Czech Masters však musel být o rok odložen, podle šéfa promotérské společnosti Relmost Petra Dědka se už nyní na přípravě nejen této akce pracuje.

Zrušen pro rok 2020 nebyl pouze český turnaj European Tour, ale také dvě květnové akce Challenge Tour, která se nehrála ani začátkem července na Slovensku. Petr Dědek přiznává, že včasným rozhodnutím, které přišlo už v březnu, byly ušetřeny miliony korun.

Jak nyní hodnotíte své březnové rozhodnutí zrušit letošní Czech Masters, které tehdy přišlo řadě lidí unáhlené?
Potvrdilo se, že jsme situaci odhadli naprosto přesně. Museli jsme se rozhodnout rychle, protože jsme byli těsně před spuštěním reklamní kampaně k letošnímu Czech Masters, připravena byla tisková konference a měla se rozběhnout smluvně vázaná reklamní plnění pro partnery turnaje. Měli jsme uzavřené dohody s hlavními tvářemi turnaje. Pokud bychom v tu chvíli nereagovali včas, způsobilo by to zbytečné finanční ztráty.

Kolik jste ušetřili včasným rozhodnutím neuskutečnit nejen letošní turnaj European Tour, ale i zrušením tří akcí Challenge Tour?
Zachránili jsme miliony korun.

Jak rozhodnutí o neuskutečnění akce přijali největší partneři?
Zpočátku byli překvapení, ale s postupem času pochopili, že moje prozíravost ušetřila spoustu peněz a práce navíc. Se sponzory jsme od začátku jednali o odložení plnění na příští rok. To se povedlo a to považujeme za klíčové pro další ročník Czech Masters.

Kdybyste se rozhodli turnaj uspořádat, jak by teoreticky vypadal?
Nebylo by možné zajistit účast top hráčů, na které byli diváci v minulých letech zvyklí. Cestování je omezené, zdravotní opatření jsou obrovská. Jak vidíme na současné European Tour a PGA Tour, světová špička se drží v zámoří včetně nejlepších evropských hráčů. A například Lee Westwood, náš tradiční účastník, sice zůstal v Evropě, dokonce vynechal major a WGC turnaj, ale také v rámci Evropy hraje výjimečně. Všechno je zkrátka jinak. S tím souvisí i to, že pořadí v letošní European Tour nebude mít na nic vliv, kategorie pro další sezónou zůstanou stejné. Na European Tour se tak hraje vlastně jen o peníze, není jiná motivace. Po sportovní stránce by turnaj neměl potřebnou vážnost. Za normálního stavu se mělo hrát o poslední body do rydercupového týmu, o to bychom také přišli.

A po mimosportovní stránce?
Další věcí jsou rozsáhlá zdravotnická omezení, testování na COVID, zajištění hygienických opatření, nároky na izolované ubytování, přepravu hráčů a seznam jiných podmínek, které by turnaj prodražily. Pokud bychom vycházeli z loňské návštěvnosti, která byla celkem 30 tisíc, museli bychom omezit počet diváků, zajistit oddělené sektory. V případě domů pro VIP hosty a sponzory si neumím představit, že bychom omezili kapacitu a tím pádem nedodrželi podmínky sponzorských smluv. To je jen stručný výčet komplikací.

Připravujete se už na opětovné uspořádání turnajů v roce 2021?
Ano, samozřejmě. To platí od začátku, co jsme oznámili, že je turnaj odložený na rok 2021. V kalendáři European Tour máme potvrzený termín 19. – 22. srpna opět na Albatrossu.

Jak moc se změní European Tour po pandemii koronaviru? V čem bude série i jednotlivé turnaje jiné?
Co už je vidět na první pohled, jsou snížené odměny hráčům. Od obnovení série se nehrál turnaj za více než 1,25 milionu eur. Ubylo mnoho turnajů, zmizely akce v Německu, Francii, Itálii, Švédsku, Dánsku. To jsou klíčové destinace pro European Tour. Téměř zmizely turnaje Challenge Tour, několik je společných s European Tour. Očekáváme, že v nové sezóně bude méně turnajů, než jsme si zvykli, a že plošně klesnou prize money. V tomto směru se tour vrátí o deset let zpátky. Bude to na druhou stranu ekonomicky prospěšné, protože se srovná hodnota turnajů a tím, že bude méně akcí, ti nejlepší nebudou tolik kalkulovat, kde hrát a za jakých podmínek. To si myslím, že bude výhoda Czech Masters.

Jakým směrem se bude ubírat Czech Masters v následujících letech?
Líbil by se nám formát se zkráceným startovním polem, kde by se hrálo bez cutu. Pokud si totiž zajistíte účast hvězd typu Els, Westwood, Donald, Lowry nebo třeba Stenson, chcete mít záruku, že zůstanou ve hře všechny čtyři dny. Diváci, kteří dorazí o víkendu, o žádnou z hvězd nepřijdou.

Máte v hlavě i nějaké další golfové plány? V minulosti jste mluvil o Ryder Cupu nebo Tigeru Woodsovi…
Pořád platí, že je Tiger náš cíl a sen zároveň. Woods je znovu v absolutní špičce, takže získat ho do Česka v době, kdy vrcholí PGA Tour, je aktuálně nereálné. Jak už jsem dříve zmínil, byli jsme v kontaktu s jeho týmem, ví o nás, ale ten pravý čas ještě nenastal.

Budete mít dostatek času po vstupu do hokejových Pardubic i na golf?
Buďte bez obav. Jsou to dvě oddělené aktivity, které mají své manažerské týmy. Vstup do hokejových Pardubicích nijak neomezil naše golfové plány. Platí, že Czech Masters příští rok bude, stejně tak jako turnaje Challenge Tour. Jako loni chystáme s Českou golfovou federací Večer českého golfu, který odvysíláme v přímém přenosu na Golf Channelu 13. prosince.

Zdroj: GolfExtra.cz