29
Zář

Donaldson, vítěz Czech Masters, rozhodl Ryder Cup. Fantazie!

Je to příběh roku. Příběh, ve kterém má svou historickou roli D+D REAL Czech Masters. Jamie Donaldson přiletěl v srpnu na Albatross mimo plán. Svému stálému kedíkovi dal volno a do Česka prostě přijel zkusit urvat body do rydercupové nominace. Povedlo se mu vyhrát, zároveň si zajistil účast v Gleneagles. Tam odjel jako jeden z dvanácti a Skotsko opustil jako nová golfová hvězda. Jeho přihrávka wedgí na 15. jamce během rozhodujících singlů se zapsala do dějin golfu a bude určitě často opakovaným momentem tohoto roku. Donaldson zdolal Bradleyho a zařídil Evropě vítězný bod.

„Byla to rána mého života. Přesně o tomhle jsem snil. Je úžasné, že jsem součástí tohoto momentu,“ vysoukal ze sebe Donaldson poté, co ho obklopili novináři. Nejdříve mu gratuloval kapitán Paul McGinley a po něm Rory McIlroy. Až se bude připomínat rydercupový rok 2014, vždycky bude hlavním hrdinou právě Donaldson. Při svém debutu získal tři body ve čtyřech zápasech, dva po boku Lee Westwooda.

Do Skotska přivezl rodiče, kteří ho objímali hned u 15. greenu a svou snoubenku Kathryn Tagg.

Ani v Evropě, natož ve zbytku světa, se o toho o něm moc nevědělo. Na začátku sezóny skončil Velšan Donaldson druhý na skvěle obsazeném turnaji Nedbank Challenge v Jihoafrické republice. Největší díru do světa pak udělal na Cadillac Championship v rámci WGC hraném na Floridě. V konkurenci všech golfových hvězd obsadil druhé místo. To už byl velmi dobrý základ pro Ryder Cup. Navázal na výborný konec loňského roku a dostával se do životní formy. Do Ryder Cupu skončil ještě pětkrát v první desítce.

Svůj první titul vyhrál až v 36 letech předloni v Irsku. Loni v lednu triumfoval v Abú Dhabí. Třetí zářez udělal na D+D REAL Czech Masters. Pokud by ho měl člověk charakterizovat, řekne: pohodář. V Praze nepožadoval výjimečnou péči, dbal na pravidelný režim přípravy a na své zvyky. Třeba, když zapomněl před jedním z kol svetr na pokoji. Stihlo se to. Dostal ho pět minut před startem.

Při pohledu na statistiky Donaldson nevyčnívá v žádné herní činnosti. Za poslední sezóny prodloužil zhruba o pět metrů drivy, ale celkově patří jen do lepšího průměru s délkou 262 metry. Jeho výkony zdobí stálost. Pokud se dostane do problému, umí se zachránit. S tím souvisí průměrný počet jednoputtů na kolo. Je to víc než šest a tohle dokáže jen pár hráčů European Tour. Prostě ideální typ pro Ryder Cup.

Ryder_Cup_Jamie_Donaldson_Rory Ryder_Cup_Jamie_Donaldson_Moet Ryder_Cup_Jamie_Donaldson_snoubenka