19
Srp

Mrůzek dal cut, čtyřem Čechům chyběla rána!

Vypadalo to na velkou českou radost. Tu ale v průběhu dne vystřídaly rozpaky. Z 11 Čechů ve startovním poli D+D REAL Czech Masters dal cut jediný. Filip Mrůzek se skóre -1. Turnaj má překvapivého lídra. Spolu s obhájcem titulu Thomasem Pietersem vede Dán Jeff Winther.

Až na chladnější úvodní hodinu hracího dne se Albatross vyhříval v ostrém srpnovém slunci. Golfisty přivítalo v pátečním druhém kole modré nebe a ještě teplejší počasí než ve čtvrtek.

Zprvu to vypadalo, že takřka bez mráčku bude i výkon českých golfistů. Vždyť v jednu chvíli měli hned tři nakročeni k tomu, že prolomí cut.

Když Filip Mrůzek donesl do klubovny celkové skóre -1, už bylo jasné, že hranice pro postup do víkendových kol bude oscilovat mezi parem a jednou ranou nad něj. Nakonec platila druhá možnost.

„Jsem hodně spokojený. Byly tam určité rezervy, ale cut jsem udělal a další dvě kola jsou přede mnou. Super,” radoval se Mrůzek, jenž šel za doprovodu stovek diváků ve flightu s Johnem Dalym.

Také americký bouřlivák se přes cut do víkendových kol přenesl. Celkově je v turnaji zatím tři rány pod par.

Navzdory dvěma utopeným ranám postupuje i Lee Westwood. Anglická hvězda se ze sněhuláka na dvanáctce nakonec vzpamatovala a druhý den završila o úder za Dalym.

K Mrůzkovi se mohli přidat i další Češi. Z hrdinů prvního dne, Suchana s Kořínkem, se od začátku dařilo jen Danielu Suchanovi, jenž na prvních dvou jamkách zahrál birdie a posunul se na -3.

Kořínkův výpadek zpočátku vynahrazoval Jan Cafourek. S postupem odpoledne se však také jeho naděje začaly postupně rozpadat. Cafourka srazily tři bogey v závěru druhé devítky.

Nepomohl mu ani kuriózní moment na závěrečné jamce, kdy třetí ranou sestřelil míček soupeře. Odrazem od něj ten jeho roloval do jamky, praporková tyč ho ale potopit nenechala. Smutné birdie připravilo Cafourka o postup.

Mezi tím se odehrávala dramatická bitva v čele leaderboardu. Na -6 se postupně seskupilo hned osm jmen. Až pak z početného pole vystřelila dvojice. Obhájce titulu Belgičan Thomas Pieters a páteční největší překvapení Dán Jeff Winther.

Ten se už ve čtvrtek uvedl eaglem na desítce, tentokrát stejně skóroval na jamce číslo jedna. Jak on, tak Pieters nakonec došli na -10 a vypracovali si solidní náskok před zbytkem hráčů. Na šest golfistů na třetím místě nahráli čtyři rány.

Pak už zbývala dořešit jediná otázka. Budou o víkendu hrát dva Češi, nebo jeden? Daniel Suchan, jenž vyšel z desítky, totiž po skvělém začátku ztrácel. A padal pořadím hlouběji a hlouběji.

“Strašně moc levných chyb jsem udělal. Zbytečné trojputty,” hlesl po dohrání. “Hřiště znám zprava doleva, zepředu dozadu. Naděje svitla, když se cut posunul na +1, ale hned jsem zahrál bogey na osmičce,” popisoval Suchan klíčovou chybu, po níž mu zbývala poslední šance.

Když vzápětí Suchan dlouhý putt do birdie neproměnil, přidal se do čtveřice domácích hráčů, kteří dál neprošli o ránu. Jediným českým zástupcem v dalším průběhu turnaje tak zůstává Filip Mrůzek.