6
Čvc

Pro turnaj budou připraveni čeští „kedíci“

Česká Asociace profesionálních caddies se stala jedním z partnerů D+D REAL Czech Masters. Dodá deset až patnáct cadddies, kteří budou k dispozici hráčům.

„Pro hráče, kteří nemají stálé kedíky a pronajímají si je na místě, jsme zajistili domácí caddies. Mají golfové zkušenosti a znalosti hřiště Albatross. Zároveň musí ovládat angličtinu a pravidla,“ doplňuje David Trunda, generální ředitel Relmostu.

Asociace profesionálních caddies v Česku vznikla před třemi lety. Má 60 členů. Zájemci procházejí čtyřstupňovým systémem školení, na kterém se podílí například rozhodčí Michael Jon nebo profesionál Petr Mrůzek. Mezi českými caddies je už vítěz turnaje. Martin Žitek pomáhal v roce 2010 Angličanovi Garymu Wolstenholmovi při výhře na Casa Serena Open v rámci European Senior Tour.

Psaná i nepsaná pravidla mají hodně zajímavých bodů, které kedík musí znát. Například nesmí nosit golfové boty, ale musí mít obuv s hladkou podrážkou, na rozdíl od hráčů může obléknout kraťasy. Vybavení má svoje a včetně svačiny si ho připíná na tělo nebo ukládá do kapes, málokterý hráč dovolí kedíkovi, aby mu něco schoval do bagu. Výjimkou bývá láhev vody. Nesdílejí spolu šatnu, nemají přístup do players lounge a nebydlí ve stejném hotelu. V Praze budou zahraniční kedící bydlet v hotelu Diplomat, hráči v hotelích Andels a Angelo.  Časté téma bývají výdělky caddies. Pro European Tour je oficiální taxa 55 Euro na kolo. Prémie z výhry se dohadují gentlemansky. Obvykle se jedná o bonus 5 – 10%.