21
Dub

Speciální náklad – 12 tisíc golfových míčků pro Czech Masters

Společnost DB Schenker se stala hlavním logistickým partnerem turnaje D+D REAL Czech Masters, který je součástí golfové European Tour. O tom, jak se povezou golfové míčky a score karty a jak se logisticky zajišťují takové sportovní akce, nám vyprávěl Tomáš Holomoucký, ředitel DB Schenker v České republice.

 

Letošní ročník turnaje se blíží a aniž si to mnozí uvědomují, logistická příprava turnaje je již v plném proudu.

„Logistika je proces plný plánování, dávno se nejedná jen o přepravu z místa A do místa B. Máme na starosti veškerou logistiku kolem turnaje. Musíme dopředu zkoordinovat přepravy mobiliáře, zařízení, stanů, zábran a zajistit také transport materiálu dalších sponzorů,“ říká Tomáš Holomoucký.

 

DB Schenker přepraví z Anglie více než 12 tisíc golfových míčků, oficiální scorekarty a birdie karty. Míčky jsou určené pro drivingrange na hřišti Albatross a budou zde po celou dobu turnaje European Tour.

„Pro nás je to největší letošní sportovní událost na českém území. Shodou okolností bude Czech Masters probíhat čtyři kilometry od naší nové centrály a skladu v Rudné u Prahy. Podporovat takovou velkou akci je pro nás čest i sousedská spolupráce. Dlouhodobě se snažíme propojit sport se sportovní logistikou. Vybíráme si akce, kde se můžeme zapojit nejen jako partner, ale kde můžeme přispět také svými zkušenostmi,“ popisuje Tomáš Holomoucký.

 

Na golfu odhalíte pravý charakter člověka

V plánu je také, že na plochách logistického areálu DB Schenker v Rudné vznikne záložní parkoviště pro diváky Czech Masters.

„Celý areál včetně terminálu má vysoké bezpečnostní standardy, a proto organizátorům či hráčům rádi poskytneme venkovní plochu i zázemí skladu. Uvažujeme, že také zajistíme přepravu diváků od metra ve Zličíně až na Albatross. Jsme totiž součástí Deutsche Bahn a pod náš koncern patří společnost Arriva, což je autobusový přepravce.“

 

Ředitel DB Schenker Tomáš Holomoucký se řadí mezi rekreační golfisty.

„Čas strávený na hřišti beru jako relaxaci, vždy zde načerpám novou energii. Navíc pokud hrajete s obchodními partnery, můžete v klidu probrat život či byznys. Co se mi na golfu líbí je také to, že při hře vždy velmi dobře odhalíte charakter člověka. Golf je totiž férová hra, která má přesně daná pravidla.“

 

Z hráčů, kteří přijedou na Czech Masters, se Tomáš Holomoucký nejvíce těší na Skota Stephena Gallachera. Rád by si s ním zahrál ve flightu při Pro-Am turnaji.

„Věřím, že vzhledem k významu turnaje a skvělým hráčům ve startovní listině je akce vhodnou příležitostí pro naši prezentaci a pro pozvání našich obchodních partnerů.“

 

Startovací budky jsme umístili vrtulníkem

S přípravou sportovních i společenských projektů má DB Schenker bohaté zkušenosti. Od roku 1992 je společnost globálně oficiálním partnerem zimních a letních olympijských her.

„Je to velmi specifická práce. Musíme v krátké době a bezpečně bez poškození zajistit přepravu materiálu, sportovního náčiní a techniky pro televizní štáby. Na zimní olympiádě v Turíně jsme vrtulníkem umisťovali startovací budky pro sjezdové lyžování, do Soči jsme vezli obří prádelnu, pro český olympijský dům jsme expresně zajistili dodávku piva Plzeňský Prazdroj.“

 

V případě cenných nebo křehkých zásilek je důležité před přepravou zásilku zabezpečit obalem, aby se cestou nepoškodila.  Například při přepravě bobů na zimní olympiádu spolupracovali experti z DB Schenker s českými bobisty na výrobě dřevěných boxů, které by je ochránily před poškozením.

„Když ještě zůstaneme v oblasti sportu, kromě olympiád zajišťuje naše společnost logistiku pro světové a evropské šampionáty ve fotbale. V Česku jsme například partnerem Jizerské padesátky, závodu Mistrovství světa silničních motocyklů v Brně nebo mezinárodního triatlonu v Karlových Varech. Organizujeme vlastní golfové turnaje a podílíme se na charitativních golfových akcích pro nadaci Leontinka a Centrum Paraple.“

 

Budoucnost je v inovacích, flexibilitě a ekologických řešeních

Podle Tomáše Holomouckého je společnost DB Schenker jedna z mála firem, která na logistickém trhu roste. Daří se jí to díky stabilnímu zázemí i motivovaným zaměstnancům.

„Na trhu spolupracujeme s nejnáročnějšími klienty v oboru. Jsme jedni z tvůrců logistického trhu a snažíme se být inovátory. Klademe důraz na ekologická řešení, jako je železnice nebo kombinované přepravy. Stylem řízení jsme velká firma, ale zároveň chceme zůstat flexibilní.“

 

Další z oblastí, na kterou se firma orientuje, je bezpečnost.

„Je nesmírně důležité mít náklad neustále pod kontrolou. Podle statistiky dojde v Evropě každé dvě a půl minuty ke krádeži zboží při přepravě. Proto využíváme moderní technologie a zabezpečovací zařízení, kamerové systémy, naše kamiony mají čidla pro ochranu. Zákazníkům nabízíme Smartbox, něco jako černou skříňku pro kontejner. Během cesty hlídá otřesy, teplotu, vlhkost, náklony, zaznamená neoprávněné otevření. Spolu s námi může zákazník sledovat průběh zásilky online na počítači a kontrolovat, kde se právě zásilka nachází.“

 

DB Schenker se řadí mezi přední světovou logistickou firmu. V globální síti je zaměstnáno přes 91 tisíc spolupracovníků ve 130 zemích.

„Jsme součástí mezinárodního koncernu DB Schenker Logistics s vlastními pobočkami po celém světě a zaměstnáváme velké množství logistických expertů, kteří využívají moderní technologie. Jak rádi říkáme: umíme přepravit vše od špendlíku až po lokomotivu. Klientům nabízíme také služby přidané hodnoty, např. lehkou montáž, balení nebo štítkování. Týká se to třeba automobilového průmyslu. V Česku máme 800 zaměstnanců v 17 pobočkách, z toho je 10 logistických skladů,“ dodává Tomáš Holomoucký.

5P5C5824

Tomáš Holomoucký,
ředitel DB Schenker