23
Srp

1. kolo: Velká jména, velké výkony. Dobře zahájili také Češi

Největší hvězdy D+D REAL Czech Masters to na Albatrossu rozjely parádně. Po prvním kole je mezi čtveřicí vedoucích hráčů John Daly a Thomas Pieters, kteří stanovili vedení na skóre -8, když zahráli 64 ran. Z Čechů jsou na tom nejlépe Filip Mrůzek, Jan Cafourek a Ondřej Lieser na děleném 41. místě.

Daly diktoval ostré tempo hned od začátku, když zahrál tři birdie na prvních třech jamkách. Během první osmnáctky nechyboval a přidal ještě pět berdíků, čímž potěšil stovky fanoušků následující jeho flight.

„Nečekal jsem, že budu tak vysoko, ale hrál jsem bez chyb. Letos jsem hrál opravdu dobře, ale několik turnajů jsem nemohl dokončit, což mě bolelo. I dnes to nebylo úplně ideální, ale tolik mě to neomezovalo,“ sdělil Daly po prvním kole ke svým problémům s kolenem.

„Naštěstí tu jsou pohodlné vzdálenosti, čímž to pro mě bylo trochu jednodušší. Velmi dobře jsem dnes drivoval s novým PXG driverem. Trefil jsem hodně fairwayí, což mi dodalo trochu sebevědomí, z čehož vyplývalo i několik proměněných puttu,“ řekl Daly ke svému výkonu.

Až na dvě poslední jamky mu skvěle sekundoval i vítěz prvního ročníku Czech Masters Jamie Donaldson. Na závěr však zahrál dvě bogey a se skóre -4 se propadl na dělené 29. místo, které s ním sdílí také Danny Willett.

Jen dvě rány za vedením je hvězdné duo kapitánských asistentů pro letošní Ryder Cup Padraig Harrington a Lee Westwood. Oba zahráli 66 (-6) a jsou na děleném 10. místě.

Stejně jako Eddie Pepperell, kterého mají za úkol sledovat, a který si ještě může účast v Ryder Cupu vybojovat v kvalifikaci. K tomu potřebuje skvělý výsledek z Czech Masters, ke kterému slibně nakročil.

Dalším sledovaným hráčem z hlediska Ryder Cupu je Belgičan Thomas Pieters, který potvrdil, že mu Albatross mimořádně svědčí. Vítěz z roku 2015 po prvním kole vede společně s Dalym, Callumem Tarrenem a Gavinem Greenem.

Z českých nadějí začali nejlépe Mrůzek, Cafourek a Lieser, kteří z dopoledních flightů shodně zahráli 69 ran. Se třemi ranami pod šel už večer na osmnáctku i Lukáš Tintěra, ale na závěr přišlo jeho jediné bogey dne, po kterém zapsal 70 ran.

„Hrálo se mi vesměs skvěle do té doby, než se to přerušilo,“ zmínil Tintěra 90minutovou odpolední pauzu, kterou způsobila bouřka.

„Pak jsem stále tlačil, ale už se mi nedařilo proměňovat putty, jinak se hrálo moc pěkně. Podržela mě krátká hra, z čehož mám radost,“ řekl Tintěra, který na osmnáctce po drivu do vody ještě málem zachránil par. Po prvním kole je na děleném 65. místě.

Pod par se z Čechů v prvním kole dostali ještě Aleš Kořínek a Petr Gál. Stanislav Matuš a Daniel Suchan jsou na děleném 110. místě za kolo v paru. Amatéři Šimon Zach a Václav Tichý zahráli +1, resp.+2. Tři rány nad zahrál Michal Pospíšil, sedm nad Petr Dědek jun.

Průběžné výsledky turnaje sledujte zde.