24
Srp

2. kolo: Víkend na Czech Masters bude bez Čechů. Nejblíže byl Mrůzek

Víkendová kola D+D REAL Czech Masters se budou muset k lítosti domácích fanoušků obejít bez českých hráčů. Po prvním kole to měli směrem k cutu dobře minimálně tři z nich, ale nadějný čtvrtek nedokázal nikdo přetavit v postup.

Filip Mrůzek, Jan Cafourek a Ondřej Lieser byla česká trojka, která zahrála nejlépe první kolo. Jejich skóre -3 dávalo velkou naději na cut, který byl nakonec jen jednu ránu výš, ale nikdo z nich ji nedokázal v pátek odečíst.

Zatímco Lieser s Cafourkem odpadli z boje o cut už po svých prvních devíti jamkách, Mrůzek vypadal dlouho nadějně. Na jedenáctce a dvanáctce zahrát své třetí a čtvrté birdie dne a při dvou předchozích bogey byl na celkovém skóre -5.

S jednou ranou náskoku na cut přišel na vodní tříparovou šestnáctku. S jistotou odehrál na green, ale přišel trojputt. „To se prostě stane. První putt šel z deseti metrů kolem jamky, druhý na jamku, když před ní uhnul,“ popsal Mrůzek první problém.

Mnohem větší však přišel na jeho neoblíbené sedmnáctce. „Pro mě pekelná jáma. Na hřišti jsou mnohem těžší jamky, na kterých jsem v pohodě, ale tady ne,“ litoval dabláče, který ho stál cut. Další bogey na osmnáctce už nic neřešilo.

Mrůzek na Albatrosu dohrál s konečným skóre -1, když byl jediným Čechem v turnaji, který dokázal zahrál celkově pod par.

V momentě, kdy Mrůzkovy šance vyhasly, vynořila se na leaderboardu na chvíli poslední česká naděje na cut. Aleš Kořínek byl po birdie na dvanáctce na celkovém skóre -3 jednu ránu za cutem, a před sebou měl ještě šest jamek, aby tu ránu umazal.

Jenže na následujících pěti jamkách zahrál zlínský profesionál čtyři bogey a bylo po nadějích. Na osmnáctce Kořínek zakončil turnaj berdíkem, čímž se dostal aspoň do celkového paru, stejně jako Stanislav Matuš, Ondřej Lieser a Jan Cafourek.

Na skóre +2 dohráli oba čeští amatéři ve startovním poli Šimon Zach a Václav Tichý. Zatímco pro Zacha musel být výsledek zklamáním, pro teprve patnáctiletého Tichého byl úspěchem.

„V mém věku to byla určitě velká pocta si tady zahrát.  Jsem za to rád, a doufám, že to nebylo naposled. Přijel jsem si to hlavně užít a sbírat zkušenosti, a nakonec jsem hrál i dobrý golf,“ zhodnotil turnaj český talent, který zahrál druhé kolo v paru.

Vesměs výborně se na turnaji drží jeho velké hvězdy. Thomas Pieters i Padraig Harrington jsou se skóre -10 na děleném třetím místě. Jamie Donaldson je o dvě rány za nimi a další dvě rány ztrácejí Danny Willett a Lee Westwood na děleném 24. místě.

Dvaapadesátiletý John Daly, který po prvním kole vedl, zahrál ve druhém +3, když se mu nepovedla jeho první páteční devítka. I tak ale bezpečně prošel cutem a bude určitě jedním z hlavních taháků víkendu.

Turnaj se nepovedl Andrew Johnstonovi. Beef bohužel navázal na svůj čtvrteční výkon a po kolech za 75 a 74 skončil na děleném 143. místě s celkovým skóre +5.

Průběžné pořadí turnaje naleznete zde.