25
Srp

3. kolo: Harrington ve „svém“ irském počasí zářil. Před finále vede

I když se fanoušci v sobotu museli obejít bez Čechů, z nichž žádný neprošel na D+D REAL Czech Masters cutem, o skvělé divácké zážitky neměli nouzi. Ve třetím kole hráčům komplikoval hru silný vítr, přesto byly k vidění velké výkony. Jeden z nich předvedl Pádraig Harrington.

Šestačtyřicetiletý Ir hraje na Albatrossu parádní golf. Během tří dnů dosud zapsal jediné bogey, a to v pátek. V sobotu zahrál opět čisté kolo, okořeněné sedmi birdie, a před nedělním finále dělí první místo s Andreou Pavanem. Ital zahrál stejně jako Harrington 65 ran. Společně vedou se skóre -17 o tři rány.

„Šlo to dnes velmi dobře. Dnes také nebylo takové teplo jako na začátku turnaje. Chladnější a větrnější počasí mi pravděpodobně lépe sedí. Jako Irovi mi tyto podmínky více vyhovují,“ usmíval se Harrington při zmínce o výrazném ochlazení oproti předchozím dnům.

„Hřiště je skvělé, velmi zajímavé. Když zariskujete, dokáže vás odměnit. Není úplně jednoduché, je to o tom dokázat proměnit své šance,“ řekl trojnásobný vítěz majorů, který hraje na Albatrossu poprvé.

Na úterní tiskové konferenci, kam přišel mimochodem rovnou z letiště po dlouhém letu z New Yorku, přitom prohlásil, že je rád v pozici, kdy si může jezdit na turnaje do měst, jako je Praha, a užívat nejenom golf.

Přesto, nebo právě proto, bude hrát v neděli o své 16. kariérní vítězství na European Tour, a první od Portugal Masters 2016. Další tři jeho vítězství zpět v čase už jsou jeho triumfy na majorech v letech 2007 až 2008, kdy vyhrál dvakrát po sobě The Open a jednou PGA Championship.

Více než solidně hraje Američan John Daly, kterého po odpadnutí českých hráčů provázel po hřišti největší dav fanoušků (stejně jako později k večeru Harringtona).  Dvaapadesátiletý veterán jim ukazoval parádní rány. Nejprve si ale na čtyřce a šestce připsal dvě bogey.

Pak ale začala „Daly birdie show“. Na následujících šesti jamkách zahrál pět berdíků. Tři v řadě na 7, 8 a 9, a dvě za sebou na 11 a 12. Na třináctce si pak připsal ještě poslední bogey. Do konce kola už neskóroval. Na osmnáctce před plnými tribunami o jednotky centimetrů minul svůj birdie putt.

„Zahrál jsem akorát několik hloupých bogey, ale jinak OK. Trefoval jsem to dobře, udělal několik dobrých puttů. Měl jsem silnou prostřední pasáž kola, kdy jsem udělal tři birdie za sebou a pak ještě dva další po sobě,“ komentoval Daly sobotu.

„Málem jsem zahrál birdie ještě na osmnáctce, trefil jsem dobrý putt, který se však malinko zlomil těsně před jamkou, ale i tak v tom větru solidní kolo,“ těšilo Long Johna, který je po 54 jamkách se skóre -7 na děleném 33. místě.

Už třetí den po sobě spolu hráli Lee Westwood a Danny Willett. Skóre -6 ale dokázal vylepšit pouze Willett.“Moje hra byla v pořádku. Ne skvělá, ne špatná, jenom v pořádku,“ uvedl Westy, který po sobotních 72 ranách zůstal na mínus šesti a patří mu před finále dělená 46. pozice.

„Hraju zatím celkem slušně. Nebyly to špatné tři dny,“ hodnotil Willett. „Také žádný úžasný golf, ale ten třeba přijde zítra. Vždycky to může být lepší, ale byl to náročný den s tím větrem, který dnes foukal. Nebylo to špatné, ale doufám, že zítra zahraju lépe,“ dodal Willett, který je na tom po třech kolech stejně jako Daly (-7, T33).

Po skvělém prvním kole za 64 ran zpomaluje Thomas Pieters. Stále mu to však stačí na TOP 10, když v sobotu zahrál 71 (-1). Stejně je na tom i Eddie Pepperell. Oba uchazeči o Ryder Cup ztrácí na vedení šest ran.

Průběžné pořadí turnaje naleznete zde.