18
Led

Bitva o Ryder Cup bude začínat i vrcholit v Česku

Tak to tu ještě nebylo! Aby se jeden turnaj dostal hned dvakrát do jednoho kvalifikačního cyklu evropského týmu pro Ryder Cup… Ano, tušíte správně, jedná se o D+D REAL Czech Masters! Právě na Albatrossu letos na přelomu srpna a září začnou hráči sbírat body, díky kterým se budou moci dostat do týmu Evropy.

Ještě přitom není jasné, kdy bude kvalifikace končit, ale jelikož v roce 2018 se Czech Masters vrátí do svého tradičního termínu v druhé polovině srpna, bude velmi pravděpodobně stejně jako v předchozích dvou případech předposlední šancí pro hráče na zisk kvalifikačních bodů.

 „Je to pro nás obrovské vyznamenání a máme z toho velkou radost. Start rydercupové kvalifikace povznese turnaj mezi nejsledovanější golfové akce na světě, přivede do Česka vynikající hráče, znovu sem dorazí rydercupová trofej a s ní aktuální kapitán týmu Thomas Bjorn. Navíc budeme hned dvakrát součástí této kvalifikace, protože v roce 2018 bude na Albatrossu finišovat, což je zcela mimořádný unikát, který připadl právě na Česko,“ těší Petra Dědka, majitele pořádajícího Relmostu.

Evropskou rydercupovou kvalifikaci přitom zasáhne více změn. Jedna z nich zajistí, že se pokaždé bude hrát na Albatrossu o jiný počet bodů! Zatímco v úvodu cyklu se budou body získávat stejně jako doposud, v jeho závěru budou mít turnaje v tomto případě koeficient 1.5, kterým si hráči získané body vynásobí. Důvod? Aby se měli větší šanci dostat do výběru hráči se skvělou aktuální formou v měsících před Ryder Cupem.

Vítěz Czech Masters z roku 2018 tak získá o polovinu bodů více, než ten letošní. Násobení kvalifikačních bodů, ať už na European Tour nebo ve světě, odstartuje tradičním BMW PGA Championship ve Wentworthu.

Dalšími novinkami v kvalifikačním cyklu bude počet divokých karet, které evropský kapitán Thomas Bjorn udělí. Jejich počet je totiž navýšen na čtyři. Stejný počet hráčů pak půjde z evropského kvalifikačního žebříčku a čtyři borce přidá světový žebříček.

 „Jsem nadšený, že turnajová komise přijala tyto změny, ze kterých bude jednoznačně těžit evropský rydercupový tým pro rok 2018,“ těší Bjorna, který má vrátit Evropu po prohře v Hazeltine zpět na vítěznou vlnu.

Poslední zásadní změnou je, že během turnajů tzv. Rolex Series nebude v daném týdnu možné získávat body do kvalifikace nikde jinde na světě, než na daném minimálně sedmimilionovém turnaji European Tour. Evropská série si tak chce pomoci k větší atraktivitě svých nejlukrativnějších turnajů a našlapanějšímu startovnímu poli.

Co se naopak nezměnilo je fakt, že hráč, aby mohl sbírat body do kvalifikace a zároveň se zúčastnit v evropských barvách Ryder Cupu, musí být členem European Tour. Podmínka, kterou kritizuje třeba i Rory McIlroy, tak nejspíše opět znemožní start třeba Angličanovi Paulu Caseymu, který se rozhodl z rodinných důvodů hrát na PGA Tour. Do posledního týmu se pak kvůli tomu nedostal Skot Russell Knox.

Ryder_Cup_stan_vystavení