9
Dub

Divák se hráče na hřišti nesmí ani dotknout!

Bezpečnost turnaje D+D REAL Czech Masters bude v rukách společnosti Centr Group. Nikdo jiný v Česku nemá na tenhle speciální úkol razítko z European Tour.

„Začalo to v roce 2009. Komplexně jsme zajišťovali bezpečnost turnaje Czech Open na Čeladné. Tenkrát promotéři hledali firmu, která by byla ochotna si vyjednat podmínky v Londýně v centrále European Tour. Převáděli jsme jejich směrnice v rámci pojistek, museli jsme přeložit stovky stránek instrukcí. Tenkrát nám to schválil Miguel Vidaor, ředitel turnaje v Čeladné a shodou okolností i letošního Czech Masters na Albatrossu,“ vysvětluje Jaroslav Pajonk, generální ředitel Centr Group.

O zabezpečení turnaje se postarají zhruba tři stovky lidí. Nejde jen o klasické bodyguardy, do správy bezpečnostní agentury patří řidiči nebo IT divize, která vystavuje akreditace, eviduje hosty.Takzvaných guardů je zhruba 150, řidičů 30 – 40, ti mají svého dispečera a pod řízení bezpečnostní agenturou patří také dobrovolníci. Těch bude přibližně 100.

„Co nás před lety překvapilo, bylo to, že lepší hráči musejí mít při hře doprovod. Do té doby jsme měli jenom ochranku, která není zvyklá chodit. Po prvním kole padala únavou. Chlapi nezvládali rychlou chůzi. Brzy zjistili, že golf není obyčejná procházka.  Při dalším ročníku jsme najali golfisty, kteří na tom byli dobře fyzicky a hlavně věděli kam se postavit, na co dávat při hře pozor, odkud kam poletí míček.“

European Tour dopředu určí, kdo má osobní ochranku po celý turnaj, jako to bylo například u Miguela ÁngelaJimeneze. O víkendu se hlídá šest závěrečných flightů bez ohledu na obsazení.

„Divák se nesmí dostat do přímé blízkosti hráče. Hru řídí golfista, nikdy se nemůže podřizovat divákům,“ doplňuje Jaroslav Pajonk.

Jedna věc je pohyb hráčů po hřišti a dohled na jejich bezpečí, druhá věc jsou úkoly na první pohled neviditelné.  Dobrovolníci dohlíží na tribuny, profesionálové hlídají hřiště ze stanovišť. Dohled se týká i zákulisí a běžného provozu v areálu. Třeba, aby golfové autíčkonesrazilo diváka, aby neokradli hráče v šatnách nebo aby diváci nevstupovali do míst, kam nemají přístup.

Další kapitolou je transport hráčů. Převoz z hotelu na hřiště má svůj přesně naplánovaný harmonogram. Vše probíhá pokud možno bezpečně a v čase.

„Když se rozbije auto, je v záloze do pěti minut další. Zároveň to vyžaduje disciplínu od hráčů. Nelze, aby přišli s velkým zpožděním.“

Výstupem z auta si přebírají hráče další kolegové. Ti je doprovodí do šatny.

Podle směrnic se hlídá areál 24 hodin denně. Centr Group využívá speciální jednotku s nočním viděním. Je to úplně jiná disciplína. Ochranka je schovaná po hřišti. Na každé jamce jeden člověk. Jde hlavně o to, aby přes noc nedošlo k poškození hřiště.

Centr Group patří mezi největší bezpečnostní agentury. V Česku a na Slovensku obsluhuje více než tisíc klientů. Není to pouze o golfu, záběr je hodně široký.

„Naše firma má více divizí. Zajišťujeme nejen ochranu, máme IT divizi – staráme se o softwarovou bezpečnost, bezpečné jednací místnosti, telefony, maily, nastavení chodu ve firmě, až po to jak bezpečně nakládat s dokumenty, hlídáme, aby neunikla data. Majitelům nebo manažerům společností připravujeme vše individuálně na klíč.Přebíráme veškerou bezpečnost za klienta,“ říká Jaroslav Pajonk, generální ředitel Centr Group.

Celá činnost není jen o bezpečnosti, ale komplexním servisu s tím spojeným. Například vstupy při kulturních a sportovních událostech.

„Děláme kompletní akreditace, vystavování karet, evidence hostů, označení karet podle barev. Máme pro tyhle účely vlastní software, speciální tiskárny a mobilní zařízení.“

Centr Group vlastní prověrku na stupeň utajení. To je výjimečnost, která firmě otevírá dveře. Zaměstnanci procházejí speciálním tréninkem.

„Na speciální VIP akce používáme bývalé vojenské specialisty, IT experty, software nakupujeme od amerických firem,“ říká Pajonk.

„Czech Masters je nejnáročnější akce, kterou děláme. Když jsme hlídali Toma Cruise, všechno se točí kolem něho a rodiny, dál se není čeho bát. Natáčel tady MissionImpossible 4. U golfového turnaje jsme 24 hodin ve střehu a hůř se předvídá, jaké komplikované situace nastanou.

Zkušenosti má firma jak se sportovními akcemi, tak se společenskými událostmi a zmíněnou osobní ochranou.

„Staráme se při Davis Cupu o bezpečí tenistů v hotelu, kompletně hlídáme atletickou Zlatou tretru v Ostravě. Kromě Toma Cruise byla pod naší ochranou Ivana Trumpová, Karolína Kůrková, dělali jsme Ples v opeře – to jsou speciální akce. Doprovázeli jsmeWintonův vlak z Prahy do Londýna, hlídali čínské investiční fórum, Coloursof Ostrava v ulicích, továrny Hyundai v Nošovicích nebo Valeo u Humpolce,“ uzavírá Jaroslav Pajonk.

Jaroslav Pajonk, LL.M, MBA – generální ředitel CENTR GROUP, a.s.

Jaroslav Pajonk, LL.M, MBA – generální ředitel CENTR GROUP, a.s.