30
Čvn

Jiří Janda si zahraje D+D REAL Czech Masters

Jediný český golfista, který v historii European Tour prošel cutem, Jiří Janda, dostal od promotéra turnaje D+D REAL Czech Masters, Petra Dědka, hrací kartu.

„Naše dohoda zrála už od loňského roku. Jirka má obrovské zkušenosti. Věřím, že přitáhne pozornost českých diváků a zároveň doufám, že naváže na rok 1994 a znovu se mu podaří projít cutem,“ říká Petr Dědek, majitel Relmostu. Pro 46 letého Jiřího Jandu to bude velký návrat do nejvyššího patra evropského golfu.

„Je to pro mě velká výzva a dělám maximum, abych uspěl.  Projevil jsem zájem u pana Dědka, byl jsem na čekací listině a před pár dny jsme se definitivně domluvili. Všechno jsem podřídil přípravě. V únoru a březnu jsem trénoval v Austrálii, to je moje pravidelné soustředění od roku 1999. Ráno jsem se věnoval fyzičce, odpoledne jsem byl na hřišti. Během 39 dnů jsem odehrál 45 osmnáctek. Zhruba 90% z nich v Sydney na hřištích, kde se hraje například Australian Open, zbytek v Melbourne. V neděli 5. července letím do Skotska. Tam budu trénovat deset dní, jedním z hřišť bude například Turnberry. Po návratu se budu dva týdny věnovat krátké hře. Ještě nevím přesně kde. Zvolím hřiště, kde budou mít greeny rychlost alespoň 11, aby se co nejvíce podobaly turnajové rychlosti,“ přidává podrobnosti Janda.

Právě adaptaci na rychlé greeny považuje za klíčovou.

„Myslím, že právě v tom měli kluci loni problémy. Nejsme zvyklí hrát na rychlých greenech. Moje silná stránka jsou rány do greenu z 80 až 120 metrů. Na tom bude postavená strategie hry. Další důležitý bod bude délka drivů. Už nejsem tak dlouhý jako mladí kluci, ale vyměnil jsem driver za lehčí a prodloužil jsem se o 15 metrů. Vzhledem k tomu, že Albatross je při turnaji jedním z nejdelších hřišť na European Tour, musím se na to připravit,“ vysvětluje Janda.

V roce 1994 skončil na Czech Open v Mariánských Lázních na 68. místě. Od té doby žádný Čech neudělal cut.

„Pořád si turnaj moc dobře pamatuji. Bylo příšerné počasí. Námraza způsobila, že se první tři kola hrála na snížený počet jamek, až poslední den jsme šli celou osmnáctku. Ve finálovém flightu jsem šel se Španělem Martinem a se Skotem Lylem, vítězem The Open a Masters. Zahrál jsem 75 ran,“ vzpomíná Janda.

Poslední turnaj na European Tour odehrál v 2009 na Čeladné. Je nejúspěšnějším Čechem také na Challenge Tour, kde skončil 6. v belgickém Bruselu v roce 1994.

„Stále hraju profesionální turnaje v Rakousku, Německu, Švýcarsku. Jsem členem německé a švýcarské PGA. Loni jsem skončil nejlépe 8. ve Švýcarsku.“

Před D+D REAL Czech Masters má Janda v plánu dva turnaje. Na začátku srpna bude startovat v Ropici a v Polsku na turnajích Czech PGA Tour.

„Je mi 46, pokud zdraví dá, zahraju na D+D REAL Czech Masters dobře, projdu cutem, začnu se připravovat na seniorskou European Tour. Mám čas čtyři sezóny a do té doby bych rád hrál co nejvíce turnajů. Třeba na Challenge Tour, pokud dostanu pozvánky,“ předpovídá Jiří Janda.

Jiří_Janda2  Jiří_Janda  Jiří_Janda3