2
Zář

Na Albatrossu se vyjasnilo, finále bude bez Čechů

Sobota na Albatrossu přivítala hráče mnohem přívětivější tváří. Ti, kteří se v pátek trápili v hustém dešti, zimě a větru, a více čí méně ztráceli, mohli jen litovat. Ale takový je prostě golf. Doplatil na to nejen Filip Mrůzek, ale i někteří favorité. Finálová kola D+D REAL Czech Masters budou bez nich. A také bez Čechů.

S mnohem lepšími podmínkami začalo být rychle zřejmé, že hranice cutu zůstane stejná, jako v době pátečního přerušení druhého kola. Tedy +1. Bohužel Filip Mrůzek a Aleš Kořínek už měli dohráno celkově za +2.

Ve svých rukách už to měli z domácích hráčů jen Petrové Gál a Nič. Gál stihl odehrát v pátek z druhého kola dvě jamky, Niče zastihlo přerušení těsně před jeho prvním tee shotem. Oba potřebovali na cut stáhnout dvě rány. První na to měl 16, druhý 18 jamek.

Ani jeden ale výrazně lepšího počasí nevyužil. Oba si naopak pohoršili. Gál připsal další tři rány (celkově +7, T120), Nič dokonce šest (+9, T132).

„Nehrál jsem dnes špatně, ale celý týden jsem se pral s greeny a s tím, jak na ně rány reagovaly. Trefil jsem 26 z 28 fairwayí, ale ve druhém kole jsem nedal ani jedno birdie,“ komentoval Gál.

„Nedokázal jsem se s tím poprat, pokaždé jsem byl o metr kratší nebo delší a skončil jsem pak úplně mimo. Ani putty nebyly dobré, proto ten výsledek,“ vysvětloval Gál, proč se mu na Albatrossu nedařilo tak, jako na předešlých turnajích, když dal tři cuty ze čtyř.

Paradoxně nejblíže cutu tak byli dva Češi, kteří museli projít pátečním peklem a odehrát v něm kompletní druhé kolo. Tedy Filip Mrůzek a Alešem Kořínkem.

Mrůzek si páteční podmínky „vyžral“ asi nejvíce.

Po svém posledním puttu podepsal skórkartu s celkovým výsledkem +2, zatímco cut byl v tu chvíli o ránu výš. Hráč pořádajícího Relmostu byl sice přesvědčen, že se cut v šíleném počasí posune právě na jeho číslo, ale to se druhý den již nestalo.

Kořínek se naopak s pátečním počasím poměřil skvěle. Zahrál jednu ránu pod par, nezvládl to však ve čtvrtek, když ještě svítilo sluníčko, a on přesto donesl výsledek 75.

Na páteční počasí mohou nadávat také John Daly s Martinem Kaymerem (oba celkově +3, T83). European Tour na Albatrossu tak přišla o dvě velké hvězdy, jejichž naděje spláchla voda a odfoukl vítr.

Na finále, které začalo třetím kolem po 13. hodině, se však mohou těšit Lee Westwood, Thomas Pieters, Matthew Fitzpatrick, Julian Suri, Matteo Manassero, či obhájce Paul Peterson (všichni -2, T16). V čele je trojice Angličanů Chris Hanson (-10), Lee Slattery (-7) a James Morrison (-6).