12
Srp

Na Czech Masters dorazí také Shane Lowry a Robert MacIntyre

Další dvě golfové superstar dorazí na letošní devátý ročník D+D REAL Czech Masters. Na Albatrossu se koncem srpna kromě už oznámených hvězd představí také Ir Shane Lowry se Skotem Robertem MacIntyrem, kteří bojují o účast na letošním Ryder Cupu. Turnaj nedaleko Prahy, který se uskuteční na hřišti ve Vysokém Újezdu od 24. do 27. srpna, přitom bude předposlední akcí, která se bude započítávat do dlouhodobé kvalifikace. Díky tomu láká řadu velkých jmen.

Místo v týmu mají zatím jisté pouze Rory McIlroy a Jon Rahm. O další čtyři jistá místa se bojuje v kvalifikaci, dalších šest jmen si skrze divoké karty vybere do týmu evropský kapitán Luke Donald, který se na Czech Masters také představí v roli hráče. Možná bude ale ještě více sledovat své potenciální svěřence.

A mezi ty 36letý Lowry s o devět let mladším MacIntyrem rozhodně patří.

Vždyť kdyby skončila kvalifikace nyní, MacIntyre by se do týmu dostal. V evropském kvalifikačním pořadí mu totiž patří třetí příčka za McIlroyem a Rahmem, když má se ziskem 1743.57 bodů náskok přes 90 bodů na čtvrtého v pořadí Němce Yannika Paula. Pokud třetí místo udrží, do Itálie na Ryder Cup pojede.

Lowry, šampion The Open z roku 2019 a loňský vítěz BMW PGA Championship z Wentworthu, je zatím v evropském pořadí na desátém místě a na MacIntyra ztrácí 453 bodů. Lépe je na tom ale ve druhém žebříčku, který vychází z bodů ve světovém pořadí. V tom mu patří osmá příčka, když na poslední postupové páté místo, které aktuálně drží Tommy Fleetwood, ztrácí 53 bodů.

Pokud by se MacIntyre ani Lowry nakonec nevešli mezi šest hráčů, kteří si účast na Ryder Cupu vybojují v dlouhodobé kvalifikaci, budou oba doufat v jednu ze šesti divokých karet kapitána Luka Donalda. A skvělý výsledek na Czech Masters by jim v jeho rozhodování mohl výrazně pomoci.

Lowry kromě vítězství na The Open a ve Wentworthu zaznamenal také triumf na WGC-Bridgestone Invitational v roce 2015 a další tři turnaje vyhrál na DP World Tour. Na majorech si připsal celkem sedm umístění v TOP 10 a ve světovém žebříčku mu aktuálně patří 30. příčka.

MacIntyre si první vítězství na DP World Tour připsal v roce 2020 na Aphrodite Hills Cyprus Showdown. Druhé pak přidal loni na DS Automobiles Italian Open a velmi blízko zatím životnímu triumfu byl letos na Scottish Open, kde ho až díky birdie na poslední jamce porazil o ránu druhý hráč světa McIlroy.

Lowry s MacIntyrem se tak připojují k řadě již potvrzených hvězd, mezi které patří Luke Donald, Francesco Molinari, Pádraig Harrington, Adrian Meronk, Thorbjørn Olesen, Rasmus a Nicolai Højgaardovi, Rory Sabbatini, Rafael Cabrera-Bello, Pablo Larrazábal, obhájce titulu Maximilian Kieffer, Stephen Gallacher nebo Jamie Donaldson. Z českých hráčů jsou největším tahákem čerstvý profesionál Jiří Zuska a stále ještě amatér Louis Klein, který ve středu před turnajem oslaví své teprve 14. narozeniny.

Czech Masters pak letos nabídne skutečně bohatý doprovodný program. Během čtvrtečního odpoledne proběhne golfová klinika s Lukem Donaldem, páteční odpoledne pak v turnajové vesničce okoření známí čeští influenceři společně s úspěšnou českou e-sportovou organizací Dynamo Eclot.

V sobotu se návštěvníci turnaje mohou těšit na golfovou Ice Hockey Challenge, které se zúčastní čeští hokejoví reprezentanti v čele s Lukášem Sedlákem a Matějem Blümelem. K večeru pak přímo v turnajové vesničce odehraje svůj koncert populární skupina Chinaski.