9
Srp

Další balík hvězd pro Czech Masters. Na Albatross přijedou, Harrington, Olesen či Meronk

Schyluje se k jednomu z nejlépe obsazených ročníků v historii D+D REAL Czech Masters. Svou účast na blížícím devátém vydání turnaje elitní DP World Tour na Albatrossu potvrdili také Pádraig Harrington, Thorbjørn Olesen, Rasmus Højgaard, Rory Sabbatini, Rafael Cabrera-Bello, Pablo Larrazábal, Adrian Meronk, Maximilian Kieffer, Stephen Gallacher a Jamie Donaldson.

Ti tak ve hvězdném obsazení letošního ročníku doplní již dříve potvrzeného kapitána týmu Evropy pro nadcházející Ryder Cup Luka Donalda, vítěze The Open z roku 2018 Francesca Molinariho, a také Jiřího Zusku, který bude patřit mezi největší taháky početného domácího startovného pole.

A nemusí zůstat jen u nich. O start v turnaji mají vzhledem k vrcholícímu boji o nominaci do Ryder Cupu zájem ještě další hvězdy, s nimiž je promotér Czech Masters, společnost Relmost, aktuálně v jednání. Letošní ročník tak může být, co se týče účasti velkých světových jmen, vůbec tím nejnabitějším ve své historii.

Harrington plnil roli jedné z největších hvězd turnaje už v letech 2018, 2019 a 2021, přičemž měl přijet i roce 2020, kdy se kvůli pandemii Covidu-19 nakonec nehrálo. Nejlépe dopadl hned při své první účasti, kdy skončil druhý za Andreou Pavanem. Aspoň cutem prošel i dalších dvou startech.

I ve svém pokročilém golfovém věku však 51letý Ir zdaleka nežije jen ze své minulosti. Letošní dobrou sezónu načal v lednu čtvrtým místem na turnaji Rolex Series v Abú Zabí. Startoval na třech majorech ze čtyř a pokaždé prošel cutem, když nejlépe skončil na děleném 27. místě na US Open.

Na konci července pak podlehl až v play off Alexi Čejkovi na seniorském The Open v brutálních podmínkách, které panovaly v Royal Porthcawl Golf Club ve Walesu. Na Czech Masters tak bude patřit k favoritům na špičkové umístění.

To platí také o Dánovi Olesenovi, který letos na DP World Tour vyhrál turnaj v Thajsku a v Belgii byl třetí. Ani on neuvidí Albatross poprvé, byť poprvé a naposledy tu hrál už v ročníku 2015, kdy skončil na děleném 5. místě.

O body do Ryder Cupu přijede na Albatross usilovat i Olesenův krajan Rasmus Højgaard, který před měsícem vyhrál domácí turnaj DP World Tour Made in Himmerland. Aktuálně figuruje na osmém místě evropského žebříčku pro Ryder Cup a stále tak hraje o přímou kvalifikaci, ke které by se dalším vítězstvím hodně přiblížil.

Stejně jako Polák Meronk, který je dokonce na pátém místě evropského bodovacího žebříčku, přičemž na třetí místo, které dává jistotu kvalifikace, mu chybí jen 129 bodů. Určitě je tak i vysoko v pořadí možných kandidátů na udělení jedné ze šesti divokých karet kapitána Donalda.

Meronkovy šance, že si letos poprvé v historii zahraje slavnou týmovou soutěž proti Spojeným státům i polský golfista, zvyšuje fakt, že v květnu vyhrál turnaj DP World Tour v Marco Simone Golf & Country Clubu v Římě, kde se na přelomu září a října Ryder Cup hraje.

Ostatně na všechny adepty svého týmu, jejichž výčet na Albatrossu ještě nemusí být konečný, se Donald přijede podívat osobně. To platí i o Španělech Cabrera-Bellovi a Larrazábalovi, z nichž druhý jmenovaný má letos na kontě na DP World Tour dokonce dvě vítězství.

Poprvé v kariéře si roli obhájce vítězství bude užívat Němec Maximilian Kieffer, který loni vyhrál na Albatrossu dosud svůj jediný turnaj na DP World Tour. A přijede také vítěz úplně prvního ročníku Jamie Donaldson.

Nováčkem na Albatrossu nebude ani Sabbatini, který už od roku 2019 reprezentuje Slovensko. Pro něj vybojoval rodák z jihoafrického Durbanu a vítěz šesti turnajů na PGA Tour stříbrnou medaili na olympijských hrách v Tokiu 2021. Následně přijel i na Czech Masters, kde nechyběl ani loni, když uhrál dělené 13. místo.

Czech Masters letos nabídne bohatý doprovodný program. Během čtvrtečního odpoledne proběhne golfová klinika s Lukem Donaldem, páteční odpoledne pak v turnajové vesničce okoření známí čeští influenceři společně s úspěšnou českou e-sportovou organizací Dynamo Eclot.

V sobotu se návštěvníci turnaje mohou těšit na golfovou Ice Hockey Challenge, které se zúčastní čeští hokejoví reprezentanti v čele s Lukášem Sedlákem a Matějem Blümelem. K večeru pak přímo v turnajové vesničce odehraje svůj koncert populární skupina Chinaski.

Czech Masters se v resortu ve Vysokém Újezdě hraje od 24. do 27. srpna o celkovou dotaci dvou milionů dolarů. Ve hře bude 2750 bodů do celkového pořadí sezóny Race to Dubai a také 2500 do žebříčku Ryder Cupu.