5
Srp

Na Czech Masters dorazí téměř kompletní sestava vítězů včetně Pieterse

Sedm odehraných ročníků D+D REAL Czech Masters zrodilo už dohromady šest vítězů. Že se bývalí šampioni na Albatross rádi vrací, potvrzuje i letošní ročník, který jich přivítá hned pět. Mezi hlavní hvězdy bude opět patřit Belgičan Thomas Pieters, který bude na svém oblíbeném turnaji útočit na hattrick.

Nechybělo moc a už by ho měl. Po svém prvním vítězství na druhém ročníku v roce 2015, které bylo zároveň i jeho prvním triumfem na European Tour, útočil o rok později na obhajobu, ale tehdy zaostal jen o jedinou ránu na Američanem Paulem Petersonem.

Chuť si však spravil ještě ve stejný měsíc v srpnu na Made in Denmark, kde si připsal svůj třetí triumf na European Tour. Skvělá forma z roku 2016 pak Pieterse vynesla až do týmu Evropy pro Ryder Cup 2016, kam si ho Darren Clarke vybral jako svou kapitánskou volbu. A dobře udělal, Pieters přinesl do šatny čtyři body, nejvíc z celého týmu.

Následující rok forma rodáka z Geelu gradovala. Pietersovi se dařilo i na PGA Tour, když skončil v únoru dělený druhý na Genesis Open a následně bodoval umístěním v TOP 5 na WGC – Mexico Championship.

Tyto dva skvělé výsledky vyšvihli Belgičana poprvé v kariéře do TOP 50 světového žebříčku, konkrétně na 29. místo, což znamenalo jediné, kvalifikaci na Masters. Svůj první start v Augustě pak přetavil ve skvělé dělené 4. místo.

Léto roku 2017 pak ozdobil dalším umístěním v TOP 5 na turnaji WGC – Bridgestone Invitational. Po něm se Pieters ocitl dokonce už v TOP 25 světového žebříčku.

Pak ale začala forma téměř dvoumetrového dlouhána stagnovat, či spíše klesat. Pieters nemohl dlouho navázat na své předchozí skvělé výsledky, naštěstí pro něj tu bylo jeho oblíbené Czech Masters, kde v roce 2019 opět okusil chuť vítězství. Od té doby je Pieters jediným hráčem, který dokázal na Albatrossu zvítězit dvakrát.

Ale ani tehdy to neznamenalo definitivní obrat k lepšímu, spíše jen velkou útěchu v období, kdy se Pietersovi tolik nedařilo. Další signál obratu tak přišel až o více než dva roky později, kdy Belgičan v listopadu 2021 triumfoval na Portugal Masters svým pátým vítězstvím na European Tour.

A tentokrát nezůstalo jen u toho. V lednu letošního roku, tedy jen dva a půl měsíce od vítězství v Portugalsku, dosáhl Pieters svého největšího triumfu v kariéře, když vyhrál turnaj Rolex Series Abu Dhabi HSBC Championship.

V dalším průběhu sezóny Pieters posbíral další tři umístění v TOP 10 na DP World Tour (dříve European Tour) a slušně se mu dařilo i na posledních dvou majorech, kdy byl na US Open i The Open v TOP 30. I proto je aktuálně na 35. místě světového žebříčku, což ho jednoznačně opět řadí mezi světovou elitu.

Právě Peterson, který jako jediný porazil Pieterse na Czech Masters v roce 2016, je jediný z bývalých šampionů, který bude letos na Albatrossu chybět. Nikoliv však jeho krajan Johannes Veerman, obhájce loňského vítězství, svého zatím jediného na DP World Tour.

Ten má šanci stát se prvním golfistou historie Czech Masters, který by na Albatrossu vyhrál dvakrát po sobě. Neprožívá však bůhvíjakou sezónu, ve které má zatím pouze jedno TOP 10 z Porsche Open a patří mu 104. místo v pořadí DP World Tour.

Nejen zavzpomínat si na zatím nejlepší období své kariéry by si na Albatross rád přijel Andrea Pavan. V roce 2018 na Czech Masters v památném finále o dvě rány porazil Pádraiga Harringtona a získal rovněž své první vítězství na European Tour.

O rok později pak ještě zvítězil na BMW International Open v Mnichově, když v play off porazil letošního vítěze US Open Matta Fitzpatricka. O dva měsíce později skončil dělený třetí na Czech Masters, po čemž následovalo ještě několik umístění pět umístění v TOP 20 a dvě v TOP 10.

V roce 2020 však přišel prudký pokles výkonnosti a jen tři cuty na European Tour. Loni dokonce jen dva. Jeden z nich na Czech Masters. Letos už je na tom o něco lépe, cutem prošel osmkrát, ale pouze jednou se dostal do TOP 20 a dvakrát do TOP 50. K favoritům Czech Masters tak patřit nebude.

To ani Haydn Porteous, který na Czech Masters 2017 získal ve 23 letech své druhé a zatím poslední vítězství na European Tour.

Pak se ale kariéra nyní 28letého Jihoafričana také nevyvíjela podle jeho představ. V této sezóně uhrál na DP World Tour pouhé dva cuty a aktuálně má sérii 14 nepostupů do finálových kol v řadě.