2
Srp

Czech Masters si opět zahraje i slovenský olympijský medailista Sabbatini

Životní i golfový příběh Roryho Sabbatiniho by vydal na hodně obsáhlou knihu. Skvělou zprávou je, že 46letý Slovák a rodák z jihoafrického Durbanu napíše další kapitolu svého příběhu na srpnovém D+D Real Czech Masters. Stříbrný olympijský medailista z Tokia si zopakuje loňský start a na Albatrossu si zahraje už potřetí.

Sabbatiniho golfové i životní curriculum vitae je neobyčejně pestré. Stačí vzít jen základní data: narodil se v JAR, má italské, skotské i irské předky, vlastní pas Spojených států amerických i Spojeného britského království. A aby toho nebylo málo, do jeho světoběžnického portfolia přibylo od prosince 2018 i slovenské občanství.

V případě Sabbatiniho platilo bezezbytku ono okřídlené „cherchez la femme“, nebo-li za vším hledej ženu. V jeho případě Martinu Štofánikovou, s níž se v roce 2014 oženil. O pár let později se zrodil nápad proměnit Sabbatiniho ve Slováka.

Stalo se. A loni se rodák z jihoafrického Durbanu stal slovenským národním hrdinou, když z olympijských her v Tokiu přivezl senzační stříbro.

V jeho golfovém životopisu se skví i šest vítězství na PGA Tour, pravdou ale je, že to poslední z Honda Classic nese datum březen 2011. Loni mu utekl postup do FedExCupu jen velice těsně – o jedinou ránu. Ale díky tomu zase mohl hrát na Albatrossu. Už podruhé.

A oproti prvnímu startu na Czech Masters v roce 2016, kdy skončil dělený devatenáctý, si loni pohoršil. Střídal skvělý golf s horšími okamžiky a nakonec dohrál s celkovým skóre -4 na děleném 34. místě.

„To je bohužel golf. Hrál jsem dobrý golf, ale taky jsem udělal nějaké chyby. Bylo jich víc, než bych si přál. Hřiště je ale fantastické a mojí hře sedí,“ hodnotil Sabbatini před rokem svou hru i hřiště na Albatrossu.

Ani letošní sezona nezastihla 46letého Slováka v nejlepší formě. Ze sedmnácti turnajů na PGA Tour prošel k dnešku desetkrát cutem, ale do top 10 se dostal pouze jednou – na Shriners Children’s Open skončil dělený třetí. V pořadí FedExCupu mu patří 151. pozice.

Výsledky sice letos nijak zvlášť neoslňuje, ale i tak si umí říct o pozornost. Naposledy při turnaji Rocket Mortgage Classic, kde trefil v závěru druhého kola hole-in-on a předvedl parádní způsob, jak se udržet v turnaji i o víkendu.

Sabbatini zkrátka umí přitáhnout pozornost. A když ne golfem, tak svými „průšvihy“. Třeba diskvalifikací poté, co na turnaji RSM Classic zapomněl sundat ze své trojky dřeva tři malé reflexní tečky, které hráči používají při tréninku při sledování rychlosti hole. Svou chybu si uvědomil pozdě až po odehrání jamky a následovala diskvalifikace.

Nepřehlédnutelná jsou i jeho tetování. Jedno z nich – tři propojená písmena L – vyvolalo kontroverzi, protože se objevilo tvrzení, že je to znak příšlušnosti ke skupině bílých rasistů. To ovšem nadzvedlo jeho manželku Martinu.

Podle ní tetování LLL v sobě skrývá v angličtině slova love, laughter a loyalty, tedy lásku, smích a věrnost. „Pro někoho je lepší šířit nesmysly, než se prostě nejdřív zeptat. To je smutné,“ reagovala tehdy Sabbatiniho manželka.

Od 18. srpna bude Sabbatini k vidění v akci na Czech Masters na Albatrossu. Je na co se těšit…