30
Srp

Přijel jsem si to sem užít, ale také vyhrát, říká Martin Kaymer

Z množství hvězd, které ve čtvrtek rozehrají český podnik European Tour D+D REAL Czech Masters, je letos tou nejzářivější Martin Kaymer. Německý vítěz dvou majorů a bývalá světová jednička, která sesadila v roce 2011 z trůnu Lee Westwooda, další hvězdu turnaje.

Březnové oznámení o účasti Martina Kaymera na Czech Masters vyvolalo nemalou senzaci. Ačkoliv turnaj na Albatrossu nouzi o velká jména světového golfu neměl a nemá, účast hráče takového formátu udělala českým fanouškům speciální radost.

„Musím poděkovat za pozvání a přivítání v jednom z nejromantičtějších měst světa,“ začal svou řeč Martin Kaymer poté, co se dorazil do hotelu InterContinental, a za chvíli se tamtéž premiérově ukázal českým médiím.

Soukromě navštívil Prahu poprvé již v lednu.

A když později dostal pozvání na Albatross, neváhal. „Chtěl jsem se vrátit. Loni jsem nemohl přijet, protože jsem měl sezonu naplánovanou jinak, ale jsem rád, že to konečně vyšlo letos,“ přiznal Kaymer.

Ten připustil, že měl dobré reference také od svého krajana, ale českého rodáka, Alexe Čejky: „Hrajeme spolu dvakrát třikrát ročně a určitě jsem se hodně pozitivního dozvěděl i od něho.“

Kaymerovým prvotním cílem na Czech Masters je uspět, nejlépe vyhrát. Pak ale také připustil, že přijel i za krásami města, a v neposlední řadě také za fotbalem. I když zatím netuší, jestli mu program dovolí zúčastnit se kvalifikačního zápasu mezi Českou republikou a Německem, který se hraje v Praze v pátek večer.

„Jsem velkým fanouškem německého nároďáku, takže doufám, že mi to vyjde. Věřím Němcům, mívali jste lepší tým, takže to budete mít těžké,“ usmál se Kamer s vědomím, že jeho tým bude v Edenu jasným favoritem.

Před čtvrtečním začátkem turnaje ale bude věnovat péči především nastudování pro něj neznámého hřiště. I z tohoto důvodu na něj již v den svého příletu vyslal svého kedíka na první obhlídku.

„Ve středu mě tam provede a dá mi rady. Stejně tak budeme mluvit o strategii i během tréninkových kol. Strávím tam zítra asi pět hodin, projdeme si jamky a taktiku. Jsem rád, když jako první vyjádřím názor, a on mi k tomu podá svůj komentář,“ prozradil Kaymer v úterý na tiskové konferenci, jak to chodí v jeho týmu.

Nějaké informace o hřišti už ale slyšel. Především takové, které si pochvalují jeho kvalitu a celkovou atmosféru turnaje.

„Od hráčů vím, že je tady dobrá atmosféra, a také že hřiště je velice kvalitní, což je z profesionálního hlediska důležité. Doufám, že přijde hodně fanoušků jak místních, tak i z Německa, kteří to nemají daleko, a užijí si to s námi. Golf je tady stále na vzestupu a věřím, že skrze turnaj se k němu podaří přitáhnout hodně mladých lidí,“ uvedl Kaymer.

A jaká je aktuální forma někdejšího vítěze PGA Championship a US Open?

„Měl jsem v Dánsku slušný týden. Trochu mě brzdila moje krátká hra, takže tady na ní ještě musím zapracovat. Měly by to být jen drobné úpravy. Jinak jsem získal hodně sebevědomí, protože jsem minulý týden trefil spousty fairwayí a greenů. Se zmíněnou úpravou krátké hry by to mělo být OK,“ věří si dvaatřicetiletý šampion.