14
Srp

Start na Czech Masters má jistý 10 českých golfistů

Desítka českých hráčů se může těšit na to, že se příští týden představí na největším domácím turnaji sezóny. D+D REAL Czech Masters na Albatrossu, který je součástí European Tour, si zahraje osm profesionálů a dva amatéři.

Potěšující je, že mnozí Češi startujících na Czech Masters, hrají v posledních týdnech na turnajích s velkou pohodou. Dobrou formu chtějí před domácím publikem potvrdit Filip Mrůzek, Ondřej Lieser či Aleš Kořínek, ale také oba amatéři Šimon Zach a Václav Tichý.

Mrůzek je letos nejlepším Čechem na Challenge Tour. Hráč Relmostu sice nemá plnou kartu, ale přesto ji s omezeným počtem startů s velkou pravděpodobností uhrál pro sezónu následující. Momentálně je na 102. místě pořadí Ras Al Khaimah.

Na konci července byl dělený osmý na Euram Bank Open v Rakousku, předchozí víkend bral TOP 25 ve Finsku. Kromě toho se umístil ještě dvakrát v TOP 20. Daří se mu i Czech PGA Tour, kde vyhrál dva ze tří turnajů, ke kterým nastoupil. Ze tří startů na Czech Masters dokázal projít dvakrát cutem.

O setrvání na Challenge Tour bojuje i Stanislav Matuš, který má letos jako jediný Čech plnou kartu. Zatím je na 129. místě, když potřebuje skončit do 120. V červnu zazářil na Prague Golf Challenge, když na Zbraslavi vybojoval dělenou 10. příčku. Na Czech Masters startuje potřetí, letos po dvouleté pauze.

Lieser s Kořínkem bojují především v domácích a nižších zahraničních túrách, kde se jim však v posledních týdnech daří skvěle. Pro Liesera se senzačně vyvíjí Pro Golf Tour, kde je po pouhých čtyřech turnajích rovněž blízko karty na Challenge Tour v příští sezóně.

Kořínek je český golfový samorost. Bývalý špičkový fotbalový brankář se až po ukončení kariéry ve 30 letech naplno vrhnul na golf. Přestoupil k profesionálům a brzy začal prohánět českou špičku.

Svéráz mezi českými hráči nezastírá, že golf hraje proto, aby se uživil, což mu jde v této sezóně výborně. Naposledy o víkendu vyhrál turnaj v Polsku. Na Czech PGA Tour si letos připsal dvě druhá místa.

Svůj už třetí turnaj European Tour si zahraje Zach. Ten o víkendu vyhrál české mezinárodní amatérské mistrovství na rány v Šilheřovicích. Letos už se blýskl děleným 25. místem na Challenge Tour na Kuňce.

Zach studuje v zámoří, kde je oporou univerzitního týmu Louisville Cardinals. Předloni získal bronz na amatérském mistrovství Evropy a je nejvýše postaveným Čechem na světovém amatérském žebříčku.

Teprve patnáctiletý Tichý se v Šilheřovicích umístil hned za Zachem na druhém místě. Kromě toho letos vyhrál Czech International Junior Championship.

Dalšími Čechy, kteří se na Albatrossu představí, jsou Jan Cafourek, Petr Dědek jun., Daniel Suchan a Petr Gál.