29
Srp

Hvězdy Czech Masters ocenily Prahu: Skvělí lidé i místo

V prostorách pražského hotelu InterContinental proběhla v úterý tisková konference organizátorů a největších hvězd D+D REAL Czech Masters. Čtveřice hlavních tváří turnaje to do sálu v posledním patře s podmanivou vyhlídkou na Prahu měla ze svých pokojů jen pár kroků. Jakmile Martin Kaymer, John Daly, Darren Clarke a Lee Westwood vstoupili, dokonale ovládli atmosféru.

Jediný český turnaj European Tour na českém území přilákal letos vskutku exkluzivní společnost. Její nejvybranější část se představila zástupcům médií chvíli poté, co dorazila do Prahy. A po prvních vteřinách bylo jasno, že přijely skutečné hvězdy světového golfu.

Rodinná atmosféra byla umocněná také velkou událostí v rodině šéfa pořadatelského Relmostu Petra Dědka. Kmotrem jeho syna Dannyho se v pondělí stal právě John Daly.

„Praha se pro mě stala speciálním místem. Tím, že jsem se stal kmotrem Petrova syna, jsme tu vlastně taková jedna velká rodina. Jsem nadšený, že tu můžu znovu být. Jsou tu skvělí lidé, skvělý turnaj, skvělé hřiště i město,“ ocenil Daly, který se minulý týden blýskl umístěním v TOP 10 na turnaji European Tour v Dánsku.

A přivezl si skvělou formu i do Prahy? „U mě nikdy nevíte,“ pobavil Daly. „V mé hře se nic nezměnilo. Měl jsem při několika ranách i hodně štěstí. Ale samozřejmě cítím, že je několik oblastí, na kterých chci v mé hře ještě před turnajem zapracovat,“ slíbil.

Krásu Prahy zmínil jako druhý hlavní důvod účasti na Czech Masters i Martin Kaymer. „Chci si užít město, jeho architekturu, lidi, restaurace a skvělou atmosféru,“ jmenovala bývalá světová jednička, která prý poprvé Prahu navštívila letos v lednu. I proto se později Kaymerovi snadno přijímalo pozvání na Czech Masters.

A ten hlavní důvod? Samotný turnaj. „Nejdůležitější je pro mě pokusit se vyhrát. Už se mi to několikrát v kariéře podařilo, tak doufám, že přidám další úspěch i z České republiky,“ dodal dvojnásobný major vítěz.

Ani další dva aktéři tiskové konference z řad hráčů nepřijeli do ČR poprvé. Před dlouhými 20 lety se účastnili tehdejšího turnaje Chemapol Trophy na Karlštějně jak Darren Clarke, tak I Lee Westwood. Ale moc vzpomínek z té doby ani jednomu v hlavě nezůstalo.

„Zkoušíte mou paměť,“ smál se Clarke. „Nevím, jestli si pamatuju, co se stalo před 20 lety,“ kroutil hlavou. „Já už vůbec ne,“ přitakával mu vedle sedící Westwood. Druhý z Britů si však přeci jen aspoň na něco vzpomněl.

„Jediné, co si vybavuju je, že jsem se celý víkend dobře bavil na baru. Bylo to příjemné, ale to je všechno, co vím,“ pobavil sál v InterContinentalu Clarke, který už se nemohl dočkat, až si znovu zahraje s kamarádem a spolubojovníkem z Ryder Cupu Westwoodem.

„Určitě se velice těšíme, už počítáme dny. Lee mi vyprávěl i o skvělém hřišti,“ potvrdil vítěz The Open z roku 2011.

„Velice se mi tu loni líbilo, byl jsem tu vřele přijat. Hřiště se mi zamlouvalo, je to velmi dobrá zkouška. Hrál jsem v devatenácti různých zemích a Česko je jediné místo, kde se mi nepovedlo uspět, tak doufám, že to konečně napravím,“ uvedl Westwood.

Vedle nich seděl také Richard Hills, ředitel Ryder Cup pro Evropu. Jeho přítomnost jenom potvrdila, jak je Czech Masters pro nejprestižnější týmovou soutěž světa důležité.

Startuje tu totiž kvalifikační proces týmu Evropy pro Paříž 2018.

„Děkuji za to, že European Tour je v České republice tak vítaná,“ uvedl Hills a jeho poděkování mířilo nejen k organizátorům, ale také sponzorům a k samotnému hřišti na Albatrossu, jehož kvalitu a připravenost na vrcholný evropský turnaj si velmi pochvaloval.