29
Bře

Petr Dědek bohatne zážitky, myslí na Ryder Cup i PGA Tour

Ve středu si mohl Petr Dědek oficiálně „odfajfkovat“ další jméno ze svého seznamu hráčů, které chce nalákat na turnaj D+D REAL Czech Masters. Jako majitel promotérské společnosti Relmost představil jako hlavní hvězdu letošního ročníku Ernieho Else, během tiskové konference pak odhalil své další plány, které s golfem ještě má.

„Jak jsem již dříve slíbil, tak do budoucna přivedeme všechny bývalé světové jedničky,“ zopakoval Dědek na půdě hotelu Vienna House Andel’s Prague, kde se tradiční jarní setkání s novináři konalo. Kromě Else už v minulosti přijeli Martin Kaymer a Lee Westwood, který dorazí i letos. Dalšími potvrzenými jmény jsou Pádraig Harrington a Thomas Bjorn.

Řada jmen, pokud bereme v potaz ta momentálně reálná, sice stále chybí, ale Dědek otevřeně mluví o tom, že řadu jich má stále v hlavě. Třeba Vijaye Singha, kterého má v hledáčku už několik let.

A definitivní „playlist“ ještě nebyl uzavřen ani pro letošní šestý ročník turnaje European Tour na Albatrossu: „Jsme před podpisem dohody s Eddiem Pepperellem, který by byl nejvýše postaveným hráč ve světovém žebříčku z těch, které jsme zatím jmenovali.“

„Bavíme se s Alexem Čejkou, který by rád přijel do Česka. Uvidíme, jak se mu bude dařit v Americe, ale kolegové, kteří byli na The Players, s ním mluvili a není to vyloučené. Dalším hráčem pak může být Thorbjorn Olesen, ale sledujeme i další, kteří budou v Americe končit. Na poslední chvíli mohou přijet další velká jména,“ říká Dědek.

Ten je rád, že jeho společnost Relmost se stává jedním z klíčových partnerů celé European Tour. Vždyť tři z úvodních devíti podniků sezony Challenge Tour pořádá právě ona. A navrch přidává Czech Masters.

„Těmito turnaji potvrzujeme naši velikost a sílu v rámci evropského golfu, protože jsme jediní, kdo je samostatně promotérem čtyř turnajů v rámci European Tour a Challenge Tour. Naše síla v rámci partnerství s European Tour je díky tomu veliká,“ připomíná Dědek.

I proto on i celý jeho tým může dál pokračovat v nastavené cestě: „Od začátku, co jsme vstoupili do golfu, tvrdíme, že naším hlavním cílem je podpora českého golfu. Cílem je pomoci některému z hráčů dostat se díky našim turnajům a pozvánkám na další akce na European Tour, aby byl vzorem pro mladší.“

„Sám jsem očekával, že by ta doba mohla být kratší, ale i tak jsem rád, že máme dva hráče na Challenge Tour se stabilní kartou. Filip Mrůzek si ji uhrál skrze pozvánky a Standa Matuš obhájil kartu, kterou získal loni na nižší Pro Golf Tour. A to i díky našemu turnaji Prague Golf Challenge na Zbraslavi, kde skončil dělený desátý,“ připomněl Dědek.

Jeho další firma D+D REAL zůstává i pro šestý ročník titulárním partnerem Czech Masters, což ale v dalších letech už nebude muset platit. Vše záleží na dalších jednáních a třeba i úspěchu letošního ročníku.

„Ze začátku si mnozí mysleli, že to nevydržíme, ale uteklo pět let a my před sebou máme šestý ročník, pokračujeme dál a máme podepsanou jednu z vůbec nejdelších smluv v rámci European Tour. D+D REAL i nadále počítá s partnerstvím, ale promotérská společnost Relmost hledá titulárního partnera. Ve chvíli, kdy přijde partner, který bude mít chuť dlouhodobě podporovat turnaj, bude mít správné jméno a sílu, protože my se nechceme spojit s každým, tak jsme připraveni o tom jednat,“ nezastírá Dědek, že nejlukrativnější marketingové místo je k dispozici.

Už vloni probíhala jednání o možném přesunu Generálního partnera, společnosti Raiffeisenbank, na pozici partnera titulárního, ale nakonec se na spolupráci, která bude trvat minimálně dalších pět let, nic nemění.

A nic se nemění ani na celkovém prize money, které zůstává 1 milion eur. Uvažovalo se sice o jeho navýšení o sto tisíc, ale z toho nakonec sešlo. Rozpočet turnaje tak zůstává mezi 80 a 100 miliony korun.

„Rozdíl mezi turnajem s prize money milion eur nebo dva a půl až tři miliony eur není tak veliký, že by vám zajistil hvězdy, které turnaj potřebuje. My jsme určité kroky zvažovali, ale ukazuje se, že prioritou musí být zajistit si smluvně světové hráče, ty naše kluky z plakátů, a na nich stavět marketing,“ prozradil Dědek a dodal: „Pro nás by mělo smysl stát se pak až velkým partnerem a být třeba součástí Rolex Series. Ani to vám ale nezaručí příjezd velkých hvězd.“

Do budoucna tak není vyloučené, že se určitých změn v rámci Czech Masters fanoušci v Česku dočkají. Variant je přitom podle všeho více.

„Pokud budeme v budoucnu někam Czech Masters posouvat, tak přímo do Rolex Series, nebo to třeba za tři čtyři roky nebude Rolex Series ale jiná série. Vidíme také, jak se PGA Tour rozšiřuje po celém světě, třeba přijde nabídka pro Relmost z Ameriky. My tím, že jsme globální společností a v rámci firem vlastníme licenci Golf Channel a vysílací práva pro Česko a Slovensko, tak jsme často v Americe, kde jsme s důležitými lidmi v blízkém kontaktu. Oni se hodně zajímají o naše aktivity, tak uvidíme, co bude dál,“ nechce Dědek předbíhat.

Jednoho svého snu se ale stále nevzdává: „Vždy je potřeba mít nějaké sny a cíle. My už jsme něco dokázali, máme něco za sebou a před sebou další výzvy. Ryder Cup už jsme v minulosti zmínili, rád bych se o něj ucházel, ale (jeho pořádání) je závislé na politické situaci nejen v České republice, ale i v Evropě. Nyní jsme ve velmi turbulentní ekonomické době, ale ano, jedním z našich dlouhodobých cílů je dostat Ryder Cup do Česka.“

Během otázek od novinářů přiletěla jedna také od redaktora Golf Digestu Andreje Halady, který zmínil loňskou akvizici Golf Channelu a zeptal se, zda má Petr Dědek v plánu další domácí golfovou expanzi, třeba do některého z golfových hřišť.

„Teď jsem si myslel, že se zeptáte, jestli si nekoupíme časopis,“ pobavil Dědek svou reakcí přítomné, ale pak trochu zvážněl: „Nikdy neříkej nikdy. My určitě nepočítáme s investicí do hřiště, jsme dlouhodobě domluveni s panem Šimáně na tom, že Czech Masters bude na Albatrossu, na tom se nic nemění. Tím, že resort investuje do hřiště, nám vychází velmi vstříc a spolupráce je na velké úrovni. Ono už není moc možností, jak u nás do golfu ještě více investovat.“

Všechno přitom něco stojí, pořádání velkých golfových akcí dvojnásob. Zchudl tedy za posledních osm let Petr Dědek, nebo zbohatl?

„Určitě jsem zbohatl v zážitcích. To, co golf přináší, si za ty peníze jinak nekoupíte, to musíte prožít. Díky golfu jsem byl v Augustě a na různých dalších velkých turnajích. Golf mám rád a rád ho hraji,“ začal Petr Dědek své zamyšlení nad svou celkovou golfovou investicí. A pokračoval.

„Mnozí říkali, že podporuji syna, že až skončí, tak skončím s golfem. Ale tak to není. Golf je naše dlouhodobá strategie, syn se v Relmostu a ATV zapojil do managementu, do budoucna to ode mne určitě převezme a budeme to rozvíjet dále. Mě golf neživí, to je zásadní. A když děláte sport jako koníček, je to velká výhoda. Ty firmy, které to dělaly (před námi) tak, že si s tím rok nebo dva hrály a nic… My to máme postavené trochu jinak a věřím, že až tu budeme sedět za rok nebo za pět let, tak tu místo mě bude syn a já budu sedět v druhé řadě vedle vás a budu se smát.“